Op het Mobile World Congress in Barcelona toont Sony Ericsson een opvallende smartphone met uitschuifbaar toetsenbord en een VGA-scherm. Heel verrassend is de motor die de Xperiatm X1 aandrijft: Windows Mobile. Het is de eerste keer dat door de wol geverfd Symbian-aanhanger Sony Ericsson gebruikmaakt van het besturingssysteem van Microsoft. Op het eerste gezicht is […]

Advertentie

Op het Mobile World Congress in Barcelona toont Sony Ericsson een opvallende smartphone met uitschuifbaar toetsenbord en een VGA-scherm. Heel verrassend is de motor die de Xperiatm X1 aandrijft: Windows Mobile. Het is de eerste keer dat door de wol geverfd Symbian-aanhanger Sony Ericsson gebruikmaakt van het besturingssysteem van Microsoft.

Op het eerste gezicht is de X1 een niet zo ongewone gsm, zij het met een groot scherm dat zowat heel de voorkant in beslag neemt. Dat 3 inchscherm toont evenwel 800 x 480 pixels; bijzonder veel voor een gsm. Ter vergelijking: de iPhone toont een resolutie van 320 x 480 op een scherm van 3,5 inch. Dat Sony Ericsson heel veel pixels op een kleinere oppervlakte propt, kan een voordeel (meer informatie) én een nadeel (kleinere letters) zijn.

Die vergelijking met de iPhone is niet vergezocht. De interface van de X1 doet namelijk wat denken aan de Apple-gsm. Ook hier is er een aanraakscherm en een hoofdmenu met grote icoontjes.

De achterkant van de X1 schuift zijdelings open om een volledig toetsenbord te onthullen. Dit trucje kennen we al van een aantal succesvolle HTC-smartphones; Sony Ericsson gaat een stapje verder door het geheel lichtjes gebogen te maken. Zo zou het scherm iets beter leesbaar moeten zijn.

Ook technologisch wil de X1 concurrenten als de iPhone overtroeven. Zo beschikt de HSDPA-telefoon bijvoorbeeld over een GPS/a-ontvanger, een technologie die traditionele GPS combineert met informatie van gsm-netwerken om aan accurate locatiebepaling te doen. WiFi en een camera met 3,2 megapixel zijn ook aan boord.

En dan is er nog de cruciale vraag: hoeveel moet het kosten? Die vraag beantwoordt Sony Ericsson nog niet. Sowieso is het wachten tot de zomer vooraleer de X1 (in sommige landen) verkrijgbaar is.

De overstap van Sony Ericsson naar Windows Mobile betekent dat enkel Nokia overblijft als gsm-bouwer die exclusief zweert bij SymbianOS. Niet toevallig heeft Nokia nog niet zo lang geleden zijn participatie in het bedrijf achter Symbian vergroot. Wat echter niet wil zeggen dat Sony Ericsson komaf maakt met Symbian en de bijhorende UIQ-interface die het bedrijf ontwikkelde. In Barcelona toont Sony Ericsson nog een resem andere nieuwe modellen, allemaal nog met het vertrouwde besturingssysteem.