Nieuws

Belgacom moet VDSL2 delen met concurrenten

Het BIPT, de Belgische telecomregulator, heeft Belgacom toestemming gegeven om de VDSL2-technologie te gebruiken. Voorwaarde is wel dat andere operatoren ook gebruik mogen maken van het netwerk. Hierdoor vergroot de kans op internetabonnementen die een snelheid halen tot honderd megabit per seconde.

"Het gaat om een niet-discriminerende verplichting", zegt Reinhard Laroy, ingenieur bij het BIPT. "Dat wil zeggen dat ze het moeten aanbieden aan alternatieve operatoren zodra ze het netwerk zelf gebruiken." Belgacom wil VDSL2 voorlopig enkel gebruiken om televisie in hoge definitie aan te bieden. Maar ook bij deze toepassing mogen anderen het netwerk gebruiken voor internetabonnementen.

Toch is een internetabonnement aan honderd megabit nog niet voor morgen. De eerste beslissing van het BIPT rond de openstelling dateert van 11 januari. Belgacom heeft twee maanden om hier tegen in beroep te gaan en heeft al gezegd dat het dit gaat doen. Het bedrijf was op het moment van schrijven niet bereikbaar voor commentaar, maar heeft eerder al laten weten dat het niet is opgezet met de verplichte openstelling. Zo vraagt het zich af waarom het nog zou investeren in nieuwe technologie als deze toch naar de concurrentie gaat.

Het VDSL2-netwerk dekt momenteel ongeveer zestig procent van België. Wanneer de eerste internetabonnementen opduiken, hangt af van het al dan niet in beroep gaan van Belgacom en van wanneer het bedrijf de technologie zelf gebruikt. Het maakt overigens niets uit dat er meerdere diensten als HDTV en verschillende providers op het netwerk zitten. Het gaat immers om unieke verbindingen waarbij de bandbreedte ongeacht het aantal gebruikers even groot blijft.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business