Nieuws

Koers Real nadert bodem voor overname Dolmen

De beurskoers van Real hangt al enige tijd rond de 28 cent, na een duik tussen eind december en midden januari. Daarmee lijkt een van de voorwaarden voor de overname van Dolmen in gevaar. De referentieaandeelhouders van Dolmen hebben immers vooropgesteld dat het aandeel van Real niet onder de 25 cent mag zakken. Real zelf is er nog gerust in.

Analisten verwachten niet dat het aandeel van het Kontichse IT-bedrijf Real ook effectief verder zal zakken, maar ze kunnen het ook niet helemaal uitsluiten. “Als de hele markt achteruit gaat, dan volgt Real. Bijvoorbeeld als de VS in een recessie komt en er een bijsturing komt,” zegt beursanalist Matthias De Wit van Petercam.

Real presenteert op 13 februari haar jaarresultaten. Naar alle verwachting zullen de cijfers in lijn liggen met de cijfers van 2006. Dat is volgens analisten geen reden voor een verdere daling van het aandeel.

Real heeft vertrouwen in Colruyts
Bij Real heeft men er vertrouwen in dat de overname van Dolmen kan doorgaan. “Als je de houding en woorden van Jef Colruyt tijdens de persconferentie bekijkt, dan zijn we er gerust in,” zegt Thierry De Vries, secretaris-generaal van Real, “we kunnen natuurlijk niet in zijn plaats oordelen. Maar zelfs al zouden we op die 25 cent uitkomen -wat we niet verwachten- dan nog zijn we er gerust in. We denken dat hij 200 procent achter het project en de visie staat.”

Ook in die andere referentie-aandeelhouder, de holdingmaatschappij Sofina, heeft Real alle vertrouwen. “We hebben gemerkt dat Sofina samen met de familiale referentieaandeelhouder in Dolmen optrad en dat ze in het verleden op dezelfde lijn zaten. Ik heb ook gezien dat ze hetzelfde ‘commitment’ hebben naar Real. Op basis van die elementen kan ik alleen besluiten dat ze in de toekomst op dezelfde lijn zullen zitten.”

Recente beurskoers is niet specifiek voor Real
“We zagen eind december de storm opsteken,” verklaart De Vries, “in januari zagen we met lede ogen dat de beurskoers begon te zakken. We hebben ons afgevraagd of dit eigen was aan Real of aan de markt. We zijn tot de vaststelling gekomen dat we het al bij al nog goed deden. De afstraffing bij vergelijkbare IT-bedrijven zijn allemaal tussen de 10 en de 30 procent. Dit is een macro-economisch fenomeen. Niemand viseert ons.”
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business