Een petitie om Windows XP te redden heeft weinig uitgehaald. Technologiesite Infoworld lanceerde het idee drie weken terug, en zijn verzoek aan Microsoft kan al op 75.000 fans rekenen. Helaas geeft het bedrijf geen gehoor aan de oproep. Een woordvoerder van Microsoft zegt dat de ondersteuning voor het oude besturingssysteem nog even blijft bestaan, maar […]


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Een petitie om Windows XP te redden heeft weinig uitgehaald. Technologiesite Infoworld lanceerde het idee drie weken terug, en zijn verzoek aan Microsoft kan al op 75.000 fans rekenen. Helaas geeft het bedrijf geen gehoor aan de oproep.

Een woordvoerder van Microsoft zegt dat de ondersteuning voor het oude besturingssysteem nog even blijft bestaan, maar van een verlenging is geen sprake.

"We zijn bekend met de petitie, maar we luisteren in de eerste plaats naar onze partners en klanten over hun noden", zegt een niet nader genoemde Microsoft-woordvoerder tegen Computerworld. "Dat heeft geleid tot onze aanvankelijke beslissing om de ondersteuning voor XP te houden."

De persoon in kwestie benadrukt dat het besturingssysteem in juni - wanneer het niet meer in de winkelrekken ligt - nog niet definitief verdwijnt. Toch is dat het begin van het einde voor XP. Binnen een jaar kunnen grote computerbouwers enkel nog voor Vista kiezen; en de updates verdwijnen in april volgend jaar. De laatste stekker wordt in 2014 uitgetrokken. Microsoft zal dan geen veiligheidslekken meer dichten in XP.

Dat grote computerbouwers nog een jaar extra krijgen, is niet geheel onbelangrijk. Bedrijven die nu nieuwe pc’s kopen, hebben zo immers nog wat tijd voor de onherroepelijke overstap naar Vista. In navolging van enkele andere fabrikanten heeft computerbouwer NEC een downgradekit klaar. Zo kunnen systeembeheerders binnen een kwartier Vista-computers transformeren naar een machine met Windows XP.