Nieuws

Optimisme troef bij IT-distributeurs

De IT-distributeurs in de EMEA-regio kijken 2008 optimistisch tegemoet. Op Distree XXL, het grootste evenement voor het IT-kanaal in deze regio, verklaarden verschillende grote spelers dat ze een aanzienlijke groei verwachten voor het komende jaar, al blijven een aantal bedreigingen in het oog te houden.

Ook 2007 bleek een topjaar voor de sector, ondanks een bijzonder zwakke start. Uit een online bevraging bij de distributeurs die deelnemen aan Distree 2008 blijkt dat ze gemiddeld een groei van ruim dertig procent neerzetten in vergelijking met 2006. Hun gezamenlijk omzet bedroeg 37,46 miljard euro. De groei was het hoogst in Centraal- en Oost-Europa (61,1 procent) en Scandinavië (49,5 procent), terwijl de Benelux (met 22,1 procent) en vooral Groot-Brittannië en Ierland (“amper” 11,5 procent) enigszins achterbleven.
 
Verwacht wordt dat de verkoop – die in elk kwartaal van 2007 weer een tikkeltje steeg – ook in 2008 zal blijven aanzwellen.
 
Dat het goed gaat met het IT-kanaal bewijst de recordopkomst voor Distree 2008. Maar liefst 366 distributeurs en 92 IT-fabrikanten ontmoetten elkaar dit jaar in Barcelona. “Elkaar ontmoeten” is er ook letterlijk de hoofdactiviteit; op het bijwonen van een paar lezingen en workshops na besteden de aanwezigen er hun tijd vooral met one-on-one meetings. Ruim 4.000 van dat soort ontmoetingen was vooraf al vastgelegd, en de organisatoren verwachten dat er in de loop van het congres nog 2.000 zullen bijkomen.
 
“Ik kom naar Distree XXL om te kijken of er geen interessante vendors zijn waarmee we zaken kunnen doen”, zegt Jan Vinckier van het West-Vlaamse JASA, een van de amper drie Belgische distributeurs die zich hadden ingeschreven voor het evenement. “Dat kan uiteraard ook bijvoorbeeld op CeBIT en zo, maar hier vind je op een veel beperktere plaats een hoger aantal interessante fabrikanten, en de nadruk ligt hier specifiek op dergelijke businessgesprekken. Daarnaast is het uiteraard ook een goede gelegenheid om contact te houden met de fabrikanten waarmee je al een overeenkomst hebt.”

Belgische delegatie

Op hun beurt zijn de meeste fabrikanten op Distree XXL op zoek naar nieuwe distributeurs, bijvoorbeeld voor een bepaalde regio. Dat geldt bijvoorbeeld voor Tripp Lite, een Amerikaanse fabrikant van voornamelijk UPS-toestellen. De verantwoordelijke voor de Benelux  is de Belg Philippe Lehouck, die een paar jaar geleden nog bij Tech Data op de loonlijst stond. “Tripp Lite bestaat al sinds 1922 en was de eerste fabrikant van UPS-systemen voor computers toen het pc-tijdperk zijn intrede deed. Lange tijd was het bedrijf enkel actief in de Verenigde Staten en pas vrij recent is men begonnen met de aanval op het buitenland. Eerst was Latijns-Amerika aan de beurt en daarna – misschien een beetje vreemd – het Midden Oosten. Dat in die regio nog heel veel stroompannes zijn, kan natuurlijk een verklaring zijn voor die beslissing. Hoe dan ook zijn we pas sinds een jaar in West-Europa actief, en ik ben hier op Distree XXL op zoek naar distributeurs voor deze regio. Voor het Verenigd Koninkrijk hebben we er al een, maar bijvoorbeeld voor de Benelux is er nog geen geschikte kandidaat opgestaan.”
 
Tussen de 92 fabrikanten op Distree XXL staat met IRIS zowaar een Belgische vertegenwoordiging. “We waren zeer tevreden over onze deelname aan het Digital Consumer Channel vorig jaar, dat door dezelfde mensen wordt georganiseerd,” vertelt Bernard de Fabribeckers, de Channel Sales director EMEA van de Waalse OCR-specialist. “Daar hebben een geschikte distributeur gevonden voor het Midden-Oosten en deals afgesloten met de zeven grote retailketens voor die regio. Dat was exact wat we wilden. Hier zijn we om partners te zoeken voor onze expansie naar Oost-Europa. En dat lukt ook heel goed, want we hebben al overeenkomsten met distributeurs voor alle landen waar we dit jaar van start willen gaan, zoals Polen, Tsjechië, Hongarije en Rusland natuurlijk.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business