De Franse president Nicolas Sarkozy is voorstander van een taks op internet en mobiele telefoons. De achterliggende denkwijze is dat inkomsten uit nieuwe technologieën kunnen dienen om oude kanalen te ondersteunen. Op deze manier wil hij de overheidszenders de kans geven om zonder reclame uit te zenden.

Een heffing zoals Sarkozy die voorstelt, is uniek in haar soort. Enkel Turkije en Zuid-Korea gebruiken inkomsten uit de telecomsector om in andere industrieën te investeren. In de meeste landen betaalt u wel BTW op een internetabonnement, maar in dit geval gaat het om een aparte belasting. “Ik wil de noden van de openbare zenders herbekijken en overweeg om de reclame er volledig te weren”, verklaarde hij tijdens zijn nieuwjaarsspeech.

De vraag blijft hoe de Fransen zelf reageren op de belasting. Op dit moment betalen ze met een gemiddelde van 25 euro per maand een kwart minder dan het gemiddelde in de OVSE-landen. Dat zijn dertig landen waarvan het merendeel uit de Europese regio komt, samen met de VS, Canada, Rusland en een aantal Aziatische landen. In dit gebied ligt de gemiddelde maandelijkse kostprijs voor internettoegang op 33 euro. Dat prijsverschil vertaalt zich ook naar het aantal aansluitingen per honderd inwoners, dat in Frankrijk iets hoger ligt dan in andere regio’s.

Franse revolutie

Het is niet de eerste keer dat Frankrijk een vernieuwend voorstel op digitaal vlak lanceert. Twee jaar geleden verscheen een idee om boetes voor illegale muziekdownloads drastisch te verlagen. Voor het tot een concreet voorstel kwam, werd dit echter sterk afgezwakt. Een ander voorstel om de Franse spelindustrie te subsidiëren, zoals bij de filmindustrie ook gebeurt, raakte wel door het parlement.

Een controversieel plan stelt dan weer dat illegale downloaders geen internettoegang meer krijgen. Het gaat hier opnieuw om een idee dat pas eind november aan de president werd voorgesteld. Maar omdat het werd opgesteld in overleg met de providers en de muziekindustrie, kan het rekenen op een brede steun van verschillende partijen.

Concrete details over de taks op internet en mobiel bellen zijn er nog niet. Het plan kan in theorie al in september klaar zijn. Met het oog op regionale verkiezingen en een drukke parlementaire agenda wordt januari 2009 echter gefluisterd als beter haalbare datum.