Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Vlak voor de start van Macworld stelt Apple de nieuwe Mac pro en Xserve voor. Het bedrijf claimt een verdubbeling van de prestaties. De specificaties die het daarbij opsomt zijn op zijn minst indrukwekkend te noemen. De eerstgenoemde machine gebruikt standaard twee quadcore Xeon-processors aan 2,8 gigahertz, met elk een frontsidebus van 1.600 megahertz en 12 MB aan level-2-cache per chip.

De prijs van Apples nieuwste is uiteraard navenant. De standaardconfiguratie van het systeem met acht kernen is vanaf 2.499 euro (inclusief btw) beschikbaar in ons land. Hiervoor krijgt u 2 gigabyte DDR2 RAM-geheugen (aan 800 Mhz). Voor grafisch geweld voorziet Apple een ATI Radeon HD 2600 XT met 256 MB DDR3-geheugen op de kaart en standaard krijgt u een S-ATA harde schijf van 320 GB tot uw beschikking.

Upgraden tot supercomputer

Buiten de standaardconfiguratie biedt de computerfabrikant mogelijkheden om het systeem zwaar uit te breiden. Voor de CPU wil dit zeggen dat er configuraties mogelijk zijn met een 2,8 gigahertz quadcore of twee van deze chips met een snelheid van drie of zelfs 3,2 gigahertz. Het RAM-geheugen kan worden opgetrokken tot 32 GB. Ook opslagcapaciteit mag geen problemen geven: op de nieuwe Mac Pro kunt u tot vier schijven van een terabyte aansluiten. Tot slot heeft u naast de hierboven vermelde grafische kaart nog de keuze uit de GeForce 8800 GT en de Quadro FX 5600 van Nvidia.

Ook Xserve vernieuwd

Los van de Mac Pro verbetert Apple zijn Xserve, de serveroplossing van het bedrijf. Met dezelfde belofte om de snelheid van haar voorganger te verdubbelen, levert de machine ook de 2,8 Quad-Core Xeon-processor, zij het deze keer met maar één chip en voorzien van de 64 bit-technologie. De standaard harde schijf bedraagt 80 GB. Bovendien is de server voorzien van dubbele aansluitingen voor gigabit-netwerkverbindingen, FireWire 800 en zijn er drie USB-poorten aanwezig. De prijs ligt op 2.899 euro; daar krijgt u een onbeperkte licentie van Leopards serverversie bij.

De aankondiging van de twee supercomputers werd eigenlijk pas volgende week op Macworld verwacht. Het is al langer bekend dat het bedrijf zijn publiek graag verrast. De vroege aankondiging van de Mac Pro wekt bij fans daarom de verwachting dat er volgende week misschien wel grotere aankondigingen volgen.