Advertentie

Hoewel de lancering pas voor 2009 is gepland, zijn de eerste beelden en functies van Windows Mobile 7 nu al te zien. In een gelekt document valt op hoe Microsoft de strijd wil aanbinden met de iPhone door onder meer een kaartendienst aan te bieden. Tegelijk merken we hoe het besturingssysteem gebruikmaakt van nieuwe mogelijkheden, zoals schudbewegingen om te navigeren.

Aanraking blijft het sleutelwoord, zeker omdat Microsoft moet concurreren met de iPhone. Deze nieuwe versie houdt daarom rekening met vingerbesturing (zonder stylus), al zult u bij veel applicaties toch nood hebben aan het kleine toverstokje. Een leuk extraatje is de mogelijkheid om virtueel te tekenen op een telefoon of PDA terwijl de toetsenblokkering aan staat.

Een verschil met Apples mobiele telefoon is de manier waarop beweging wordt gedetecteerd. Zo maakt Windows Mobile 7 geen gebruik van gyroscopische sensoren om te bepalen in welke toestand een toestel zich bevindt, maar wel van de aanwezige camera. Hiermee wordt bepaald of het bewuste apparaat zich in een zak bevindt of wordt gedraaid.

Schudden voor gebruik
Een vernieuwend aspect is de manier waarop het nieuwe Windows Mobile omgaat met beweging, en dan doelen we vooral op het bruusk bewegen van een toestel. Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk om tussen tabbladen binnen Internet Explorer te wisselen door het toestel stevig naar rechts te trekken. Een andere mogelijkheid zou dan weer zijn om de telefoon uit slaapstand te halen door er even mee te schudden.Foto’s met dank aan Inside Microsoft

Het is technologieblog Inside Microsoft die de nieuwe beelden en functies heeft gelekt. Hoewel aanraking een grote rol speelt, wordt Windows Mobile 7 ontworpen voor verschillende toesteltypes. Hier gaat het zowel om apparaten zonder toetsen, als andere modellen met een gedeeltelijk of volledig toetsenbord, al dan niet met een aanraakscherm.

Advertentie