Nieuws

SCO verliest beursnotering

Softwareontwikkelaar SCO is zijn notering op de Amerikaanse hi-tech beurs Nasdaq kwijt. Aandelen van het bedrijf kunnen voortaan alleen nog verhandeld worden via de zogenoemde ‘pink sheets’. Daarmee loopt de vijf jaar lange campagne naar zijn einde die SCO voerde om schadevergoeding te eisen van gebruikers van Linux.

Dat SCO zijn notering zou verliezen was onafwendbaar. Ten eerste heeft het bedrijf in september bescherming aangevraagd tegen zijn schuldeisers, onder artikel 11 van de Amerikaanse failissementswetgeving. Ten tweede noteert het aandeel al meer dan 30 werkdagen voor minder dan één dollar. Maar vorige week donderdag was het zo ver.

In mei 2003 maakte SCO wereldnieuws toen het beweerde dat programmacode van Unix terecht was gekomen in het openbron besturingssysteem Linux. SCO claimde bovendien eigenaar te zijn van de intellectuele eigendomsrechten van Unix. Die beweringen konden echter nooit hard worden gemaakt.

Het sleutelmoment kwam in augustus 2007. Toen besliste de rechter dat niet SCO maar wel Novell houder is van de intellectuele eigendomsrechten op het besturingssysteem Unix. Daarmee viel de bodem weg onder de verschillende processen die SCO voerde. Niet alleen zou SCO geen vergoeding meer mogen eisen aan gebruikers van Linux, maar het zou een fors bedrag moeten overmaken aan Novell (namelijk licentiegeld dat Sun en Microsoft aan SCO betaalden).

Santa Cruz Operation (het in 1978 opgerichte bedrijf dat later Caldera en nog later SCO werd) was een pionier van het Unix besturingssysteem. Het bracht twee succesvolle versies uit van Unix voor Intel processoren: Xenix en SCO Unix. In 1995 verwierf SCO een concurrerende Unix versie: UnixWare van Novell. Tegelijk kocht het van Novell ook de broncode achter Unix – maar, zo bleek in 2007, niét de intellectuele eigendomsrechten van Unix.

In 2000 werd Santa Cruz Operation overgenomen door Caldera, een bedrijf dat een eigen distributie van Linux op de markt bracht. Maar twee jaar later bleek dat Caldera Linux de concurrentie met de Linux distributies van Red Hat en Suse niet aankon. Caldera doopte zich toen om tot SCO, en ging zich toeleggen op de verkoop van SCO Unix. Ook dat gebeurde met weinig succes. Vervolgens begon SCO zijn campagne om schadevergoedingen te eisen van Linuxgebruikers.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business