In 2010 dreigt een tekort van 70.000 IT professionals in de Europese Unie. Tussen nu en 2010 zal er nood zijn aan 250.000 bijkomende IT professionals, maar er zouden er maar 180.000 beschikbaar zijn. Dat blijkt uit een nieuwe studie, waarin wordt gewaarschuwd dat het concurrentievermogen van Europa op het spel staat. De studie is […]

Advertentie

In 2010 dreigt een tekort van 70.000 IT professionals in de Europese Unie. Tussen nu en 2010 zal er nood zijn aan 250.000 bijkomende IT professionals, maar er zouden er maar 180.000 beschikbaar zijn. Dat blijkt uit een nieuwe studie, waarin wordt gewaarschuwd dat het concurrentievermogen van Europa op het spel staat.

De studie is het werk van de CEPIS (Council of European Professional Informatics Societies), Eurochambres en het Manchester Institute of Innovation Research. De onderzoekers vinden dat zowel de Europese Unie als de lidstaten en regio’s dringend moeten optreden en stellen een aantal maatregelen voor om het dreigende tekort aan te pakken.

De onderzoeksgroep heeft een vijftal suggesties. Ten eerste moeten de overheid en de ICT-industrie een beter inzicht verwerven in het huidige aanbod van IT-vaardigheden, zowel kwantitatief als kwalitatief. Dergelijke gegevens moeten dan vergeleken worden met de situatie elders in de wereld. Vervolgens moeten privé en publieke sector samenwerken om de toekomstige noden in kaart te brengen. Verder moet gezorgd worden voor meer IT-opleidingen in het bedrijfsleven, ook buiten de IT-afdeling. Ten slotte, waarschuwen de onderzoekers, moet men zowel met de kwaliteit als de kwantiteit van IT-vaardigheden rekening houden.

De onderzoekers stellen ook vast dat de instroom van nieuwe afgestudeerden zeer grillig is: er zijn periodes waarin IT-opleidingen bijzonder populair zijn, maar dat kan ook heel snel weer voorbij zijn. En typisch komt zo’n nieuwe instroom altijd te laat. Overheid en ICT-industrie zouden dat kunnen opvangen door te werken aan een beter imago voor de ICT. “De industrie moet worden voorgesteld als dynamisch, dankbaar, opwindend en aanlokkelijk”, aldus het persbericht bij het rapport.

In België staat deze problematiek al een tijdje op de agenda. Ons land heeft, volgens sectorvereniging Agoria, 14.000 IT professionals te kort.

Advertentie