Het feestje heeft niet lang mogen duren: de Duitse iPhone komt gewoon weer met een simlock. Provider T-Mobile overtreedt volgens de rechter in Hamburg de wet niet door het toestel alleen in combinatie met een abonnement te verkopen.

Dat is de uitkomst van het gerechtelijk onderzoek naar illegale koppelverkoop dat T-Mobiles concurrent Vodafone twee weken geleden wist af te dwingen. De toezegging ging gepaard met een dwangverbod voor T-Mobile, waardoor deze zich genoodzaakt zag de iPhone vrij te verkopen. Tegen een gepeperd prijskaartje van 999 euro weliswaar.

T-Mobile wil nu zo snel mogelijk de exclusieve verkoop van gesloten iPhones-met-contract voor 399 euro herstellen, luidt het in een verklaring. Wel zal het bedrijf de iPhones van klanten desgewenst gratis ontsluiten, nadat hun tweejarige abonnementen zijn verlopen.


In Frankrijk is de simlockvrije iPhone gewoon verkrijgbaar, omdat de Franse wet exclusieve koppelverkoop verbiedt. Orange vraagt 649 euro voor een iPhone zonder abonnement eraan vast, en nog eens honderd euro voor het verwijderen van het simlock. Na een halfjaar is deze dienst overigens gratis.