Microsoft heeft vrijdag het eerste servicepack (SP1) voor zijn mail- en communicatieplatform Exchange Server 2007 uitgebracht. Er zijn vele waardevolle updates voor onder meer de beheerconsole, Outlook Web Access en de herstelmogelijkheden na storingen (“rampen”).

Het pakket zorgt allereerst voor een betere integratie met Windows Server 2008, en verbetert de back-up voor als het misgaat. De serversoftware bevatte al de herstelfuncties Local Continuous Replication (LCR) en Cluster Continuous Replication (CCR). Met het updatepakket komt daar Standby Continuous Replication (SCR) bij. Door gegevens naar andere locaties te kopiëren, kunnen deze in noodgevallen elders automatisch worden teruggevonden. Replicatie van de data is echter een handmatig proces.

Gebruikers van Outlook Web Access zullen blij zijn met de volledige toegang tot de publieke mappen. Die kunnen na installatie van de update via de Exchange Management Console worden beheerd. Een andere verbetering is de hechtere band met Office Communications Server. Er is de mogelijkheid om voicemails tussen de twee te verplaatsen, en een grotere variëteit om mobiele toestellen te verbinden en te controleren. Ten slotte is Forefront Security voor Exchange Server toegevoegd.