Nieuws

Servermarkt blijft gezond

De servermarkt toont wereldwijd een meer dan behoorlijke groei, blijkt uit de nieuwste cijfers van Gartner. De trend naar virtualisatie en consolidatie heeft dus vooralsnog geen negatief effect op de verkoopscijfers. IBM, daarentegen, moet pluimen laten.

In het derde kwartaal werden er 2,2 miljoen servers verkocht, dat is 8,7 procent meer dan een jaar eerder. Ook de omzet groeit, met een wat meer bescheiden 2,6 procent. Dat betekent dat de gemiddelde verkoopprijs van een server nog steeds daalt.

Toch is in de cijfers het effect te zien van virtualisatie. Bij virtualisatie worden meerdere servers vervangen door virtuele machines op één grote, fysieke machine. Sun Microsystems, de nummer vier van de servermarkt, profiteert daar duidelijk van. Het verkocht 4,5 procent minder servers dan een jaar eerder, maar de omzet uit die verkoop gaat met 11,4 procent vooruit. Dat is volgens Gartner te danken aan de vlotte verkoop van Suns Sparc Enterprise servers. Ook Dell, de nummer twee, groeit vooral in omzet (12,6 procent) terwijl het aantal verkochte servers slechts 5,4 procent toeneemt.

Marktleider blijft Hewlett-Packard, en dat zal niet snel veranderen: het Amerikaanse bedrijf zag zijn aandeel van de wereldwijde servermarkt toenemen van 26,5 naar 29,3 procent, en slaat zo een flinke kloof met Dell. De enige andere sterke groeier in de top vijf is Fujitsu Siemens, dat de cijfers van Sun dicht benadert.

IBM staat op de derde plaats voor wat betreft aantal verkochte servers. Gerekend naar de omzet blijft IBM nog nipt de nummer één in de cijfers van Gartner, omdat in deze cijfers de IBM System z mainframes worden meegerekend. Die mainframes boeren wel achteruit, net als de merkgebonden System i familie. Daardoor gaat IBM achteruit in marktaandeel en serveromzet.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business