Nieuws

Internetwaakhond wil dominantie Telenet doorbreken

In een interview met de krant De Standaard suggereert Eric Van Heesvelde, hoofd van het BIPT, dat het kabelmonopolie van Telenet moet worden opengebroken. De voorzitter van de controledienst voor internet, post en telecommunicatie wil nog geen standpunt innemen, “maar het is wel iets wat onderzocht moet kunnen worden”, verklaart hij tegenover De Standaard.

Het netwerk van Belgacom, waar de ADSL-technologie onder valt, is al enkele jaren open voor andere spelers. De Belgische wetgever heeft Belgacom destijds verplicht dat netwerk open te stellen en de groothandelsprijzen aan te passen, om kleine spelers toegang te geven tot de markt. Voor kabelinternet, waarmee Telenet in Vlaanderen domineert, is dat niet zo. Daardoor heeft het Mechelse bedrijf een unieke positie.

Van Heesvelde vraagt zich af of een openbreking van de kabelmarkt niet mogelijk is nu Europa aan een nieuwe regelgeving werkt. Toch zal het niet voor meteen zijn. Vooraleer een Europese beslissing wordt omgezet in een Belgische wetgeving en uiteindelijk van kracht is, kunnen er nog vele jaren verstrijken.

Telenet zelf is geen voorstander van een openbreking van zijn eigen netwerk. Volgens het bedrijf is dit niet nodig omdat er niet met gelijke middelen gestreden wordt. “Je moet niet alleen kijken naar marktaandeel, maar ook naar de financiële slagkracht van beide spelers. Onze omzet is veel kleiner dan de winst die Belgacom maakt”, verklaart woordvoerder Coenjaerts aan De Standaard.

Telenet zegt ook dat hun investeringen heel anders verliepen. Het bedrijf heeft destijds 1,4 miljard betaald aan de Vlaamse gemeenten. Daartegenover stelt de woordvoerder dat Belgacom het netwerk als voormalig overheidsbedrijf geërfd heeft van de RTT.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business