Kijkt u reikhalzend uit naar de komst van het eerste grote updatepakket (SP1) voor Windows Vista, hopend op een sneller besturingssysteem? Laat die hoop dan maar varen, stellen onderzoekers van het Exo Performance Netwerk (xpnet). Volgens hen is Vista mét SP1 niet noemenswaardig beter dan Vista zonder. SP1 is nog in aanbouw; het updatepakket wordt […]


Kijkt u reikhalzend uit naar de komst van het eerste grote updatepakket (SP1) voor Windows Vista, hopend op een sneller besturingssysteem? Laat die hoop dan maar varen, stellen onderzoekers van het Exo Performance Netwerk (xpnet). Volgens hen is Vista mét SP1 niet noemenswaardig beter dan Vista zonder.

SP1 is nog in aanbouw; het updatepakket wordt begin volgend jaar verwacht. Er zijn al wel testvarianten uitgebracht, zoals onlangs de releasekandidaat RC0 v.658. Voer voor xpnet, een gemeenschap rondom het testen van Windows-systemen. Het netwerk is opgezet door softwarebedrijf Devil Mountain Software (DMS) in Florida.

Het onderzoeksteam van deze club heeft het effect van RC0 v.658 gemeten. Als vergelijkingsmateriaal is de release to manufacturing (RTM)-versie van Windows Vista genomen: dus zoals het besturingssysteem ruim een jaar geleden naar de hardwarefabrikanten is gestuurd.


Het team draaide verschillende testscenario’s op Vista-configuraties van vóór en na de SP1-update. Dat gebeurde op een dualcore Dell-notebook met 1 GB werkgeheugen. De onderzoekers gebruikten benchmarksoftware van Devil Mountain Software: DMS Clarity Studio. Om te beginnen hebben zij Microsofts kantoorpakket Office 2007 een reeks productiviteitstaken laten uitvoeren. Daarnaast hebben ze met stressmodules beproefd hoe goed Vista mét en zonder update kan multitasken.

Onbeduidend snelheidsvoordeel
De resultaten zijn teleurstellend. Bij de tests met Office 2007 behaalde het besturingssysteem mét SP1 een statistisch gezien onbeduidend snelheidsvoordeel van twee procent. De systeem- en procesmetingen voor CPU, geheugendruk en I/O contention waren zowat gelijk aan die van Vista RTM. Ook bij de multitask-test bespeurden de analisten qua prestaties amper verschil tussen de beide configuraties.

De onderzoekers concluderen dat de prestatieverbeteringen waarop Microsoft heeft gehint nooit zijn bereikt: “Vista met SP1 is niet sneller dan Vista RTM.” Volgens hen is het probleem geen kwestie van afstelling of ongerepareerde fouten, maar wringt de schoen bij de architectuur van Vista. “SP1 is eenvoudigweg niet het wondermiddel dat velen hebben voorspeld.”