Nieuws

BELTUG tevreden met ideeën Reding

De Belgian telecommunications user group (BELTUG) ziet voordelen in de telecomhervorming die Europees Commissaris Reding vorige week voorstelde. Vooral de versterking van het regulator BIPT kan op goedkeuring rekenen. Al valt nog af te wachten of de goede ideeën ook zullen worden gerealiseerd.

“De oriëntatie van het plan klinkt in elk geval goed,” verduidelijkt Daniëlle Jacobs, directeur van BELTUG. “Maar er valt nog een lange weg af te leggen. Zo moet het voorstel nog door verschillende instanties passeren, zoals het Europees Parlement. We moeten afwachten wat er uiteindelijk van in huis zal komen, maar de richting die wordt aangegeven klinkt in elk geval goed.”

BELTUG is vooral tevreden met de maatregelen die de positie van het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) versterken. Het plan van Reding stelt dat de nationale regulatoren onafhankelijker moeten kunnen werken. Daarnaast wordt er een Europees orgaan opgericht dat de regulatoren overkoepelt. “Een versterkt BIPT gecombineerd met een harmoniserende Europese instantie zou een goede zaak zijn,” klinkt het. “Het mag echter niet zo zijn dat die Europese instantie alle beslissingen zal nemen, daarvoor zijn de telecommarkten te verschillend van land tot land. Om die reden is die versterking van de nationale regulatoren zo belangrijk.”

Toch worden er enkele bedenkingen gemaakt bij het plan. Het gaat dan vooral om het reduceren van het aantal gereguleerde markten van 18 naar 7. “Het is goed dat de workload van het BIPT wordt geoptimaliseerd, maar voor enkele markten is het toch eigenaardig dat ze al aan die regulatie worden onttrokken.” Daarbij wordt markt 15, over de openstelling van mobiele netwerken, als voorbeeld genomen. Die markt zou volgens BELTUG nog niet volwassen genoeg zijn, waardoor instanties die de vrije concurrentie moeten vrijwaren achter de feiten aanhollen. “Het is niet omdat je die markt van de lijst schrapt dat de problemen ook verdwijnen,” zegt Jacobs. “Nu gebeurt die regulatie pro-actief. Als die markten worden geschrapt zullen de problemen moeten worden aangepakt wanneer ze zich al gesteld hebben.”

Wat ‘functional seperation’ en ‘broadband for all’ betreft, doet BELTUG nog geen uitspraken. Het gaat om twee andere, belangrijke peilers in het betoog van Reding.. Die materies zullen eerst door de organisatie onder de loep worden genomen alvorens er uitspraken over te doen. In een persmededeling wijst BELTUG er wel op dat functional seperation (het splitsen van dominante telecombedrijven in een netwerk- en een dienstendeel) in het Verenigd Koninkrijk wel heeft gewerkt, maar dat dit niet betekent dat die vlieger ook voor België opgaat. “Nationale omstandigheden maken het mogelijk dat functional seperation minder geschikt is, wanneer er al alternatieve manier voorhanden zijn,” klinkt het.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business