Nieuws

Acer spectaculairste groeier, tij keert voor geplaagd Dell

In een pc-markt die wereldwijd 14,4 procent groeit, slaagt Dell er in om amper 3,5 procent vooruit te komen. Toch blijft de Texaanse pc-bouwer stevig op de tweede plaats staan. Dat blijkt uit cijfers van analistenbureau Gartner. In totaal werden er wereldwijd 68 miljoen pc’s verkocht in het derde kwartaal van dit jaar.

HP, dat vorig jaar nog nipt eerste was, vergroot zijn voorsprong op de concurrenten door 33,1 procent vooruit te gaan. In het derde kwartaal van 2006 verkocht HP 9,6 miljoen eenheden, dit jaar waren er dat 12,8 miljoen. Dell ging van 9,5 naar 9,9 miljoen. Daarmee blijft er nog een grote kloof met de nummers drie en vier, Acer en Lenovo. Beide verkochten ongeveer 5,5 miljoen pc’s. Acer heeft de derde plaats pas in het afgelopen jaar verworven met een groei van 58 procent.

Acer heeft de spectaculairste groei gerealiseerd. In de cijfers is de overname van Gateway nog niet vervat. Voor het volgende kwartaal is het dus bijna zeker dat Acer zijn voorsprong op Lenovo gaat vergroten.

Pc geen luxe, maar noodzaak

In de regio EMEA (Europa, Midden-Oosten en Afrika) liggen de kaarten lichtjes anders. HP blijft eerste, maar wordt gevolgd door Acer, dat ook in Europa een stevige groei van 58 procent realiseert. In Europa doet Dell het niet eens zo slecht. Al blijft het met een groei van 14,4 procent onder de 16,4 procent groei die de markt in Europa behaalt. Vooral Fujitsu Siemens doet het slecht door er 2,3 procent op achteruit te gaan.

Volgens Gartner weet Dell zich te herstellen in Europa. De zwakke prestaties in het segment van de desktops compenseert het bedrijf met een goede verkoop van mobiele pc’s. De vernieuwde merkenstrategie van Dell zorgt volgens Gartner voor een juiste opstelling om te groeien bij grotere klanten, KMO’s en het consumentensegment.

In totaal werden er in de EMEA-regio 22 miljoen pc’s verkocht in het derde kwartaal van 2007. Hierin zijn zowel desktops, mobiele computers als x86-servers vervat. Volgens Gartner overtreft de groei alle verwachtingen. Ondanks de economische onzekerheid blijven bedrijven en consumenten pc’s kopen. Volgens Gartner wijst dit erop dat de pc geen luxeaankoop meer is, maar een noodzakelijkheid. Vooral de ‘terug-naar-school’-aankopen waren de drijvende kracht achter de groei in de verzadigde markten, zoals Europa.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business