Nieuws

Nieuwe Intel-familie trekt groene kaart

 

Zoals eerder aangekondigd lanceert Intel vandaag de nieuwe Penryn-processorfamilie. Het bedrijf doet dat meteen goed en gooit zestien nieuwe chips in de strijd. Bijna allemaal zijn ze bestemd voor servers.

De enige uitzondering op de regel is de QX9650, waarover we al eerder schreven op ZDNet. Deze Extreme-chip wordt het nieuwe vlaggenschip van Intel voor gamers en gebruikers die absoluut de beste prestaties eisen. Daarvoor moet wel fors betaald worden, want aan de QX9650 bengelt een prijskaartje van 999 dollar (groothandelsprijs).

De andere vijftien chips zijn Xeon-processors met twee of vier kernen. Naargelang de uitvoering varieert de kloksnelheid van 1,86 tot 3,2 GHz en het prijspunt van 177 tot 1.279 dollar per stuk. De nieuwe chipfamilie omvat vijf chips met een frontsidebus die versneld is naar 1.600 MHz. Het is afwachten of de snelle FSB ook aanwezig zal zijn op de desktopchips die in de komende maanden verschijnen.

45 is magisch getal
De nadruk bij de nieuwe chipfamilie ligt op de transitie naar een kleinere schaal. Penryn is uitgevoerd op 45 nanometer, tegen 65 nanometer bij Conroe. Die schaalverkleining levert chips die minder stroom verbruiken en minder warmte produceren. Het lagere verbruik is dan ook een van de dingen waarmee Intel pronkt.

En omdat de chips kleiner worden, is er meer plek voor prestatieverhogend cachegeheugen. Bij sommige Penryns steekt nu al 12 MB L2-cache onder de motorkap.

Een ander pronkstuk is het gebruik van high-k metal gate (Hi-K), een nieuwe technologie op transistorniveau die verliesstromen binnen in de chip tegengaat. Penryn-chips bevatten ook versie 4 van de SSE-instructieset voor multimediatoepassingen. Voorlopig wordt SSE4 nog niet echt gebruikt door games en andere toepassingen, maar dat zal in de toekomst wel veranderen.

Hoe zit het nu met de prestaties? Op zich stijgen die niet spectaculair – daarvoor is het nog een jaar tot anderhalf jaar wachten op een nieuwe chiparchitectuur. De nieuwe chipfamilie van Intel staat in plaats daarvan garant voor iets betere prestaties, op termijn hogere kloksnelheden en een veel lager verbruik.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business