Advertentie

Tien grote IT-bedrijven, waaronder Apple, Acer, Intel en Dell, zijn in Texas aangeklaagd wegens patentinbreuk. Pijnpunt is het gebruik van de insteekkaartstandaard PCI Express.

Dat meldt AppleInsider. De aanklager, het Texaanse technologiebedrijf Microlinc, beroept zich op een patent uit 1999. Het patent beschermt het concept van een kanaal dat de microprocessor middels datapakketten laat communiceren met onderdelen in een computer. Chipmaker Intel gebruikt dit principe ongeoorloofd en moedwillig in PCI Express, luidt het.

PCI Express, uitgevonden in 2004, wordt gebruikt om videokaarten en andere randapparatuur in computers te verbinden. De patentschending zit hem in de manier waarop PCI Express informatie overzendt, volgens Microlinc. Naast Intel zijn negen andere bedrijven aangeklaagd, omdat zij PCI Express gebruiken dan wel ondersteunen. Het gaat om Acer, AMD, Apple, Dell, HP, Gateway, Lenovo, Nvidia, Sony en Toshiba.

Indien dit verhaal u bekend voorkomt: Microlinc doet inderdaad een herhaling van zetten. Dezelfde aanklacht is in november 2005 al eens ingediend tegen hetzelfde rijtje bedrijven. De zaak heeft echter twee jaar vertraging opgelopen. In deze periode heeft Microlinc weten te bewijzen dat zijn patent uit 1999 geldig is. Nu doet het bedrijf een nieuwe poging om zijn gelijk te halen tegenover het tiental IT-reuzen.

Microlinc probeert langs deze weg te bewerkstelligen dat de bedrijven niet langer producten die inbreuk maken op het patent mogen maken of verkopen. Daarnaast hoopt de aanklager natuurlijk op een vergoeding.

Advertentie