Nieuws

RAD Race gewonnen door iAdvise en Getronics PinkRoccade

De RAD Race werd zaterdag ex aequo gewonnen door iAdvise uit Kontich en het Nederlandse team van Getronics PinkRoccade. Volgens de jury toonde de wedstrijd aan dat de verschillende ontwikkelomgevingen vandaag bijzonder dicht bij elkaar liggen. Wie een programmeerwedstrijd wint, hangt dus meer dan ooit te voren af van de vaardigheid van de deelnemers.

De opgave was de ontwikkeling van Child Care Reconciliation System, een website waar vraag en aanbod van kinderopvang aan elkaar worden gekoppeld. De opgave bevatte – in tegenstelling tot vorig jaar, toen heel wat teams met het gebruik van de eID worstelden – geen enorme technologische hindernissen. Maar er viel wel heel veel te ontwikken.

Alles klaar krijgen binnen de anderhalve dag die ter beschikking stond, dat was dan ook onmogelijk, zo klonk het bij alle teams. De regels volgens dewelke vraag en aanbod aan elkaar worden gekoppeld, waren bovendien complex: er moest onder meer rekening worden gehouden met het adres van de kinderdagverblijven en de beschikbare uren.

Het team van Getronics PinkRoccade pakte die uitdaging aan met het eigen Java framework Briqs, in combinatie met Eclipse. Co-winnaars iAdvise namen deel met Oracle Application Express, een tool bovenop de Oracle 10G database, gebaseerd op Oracle’s eigen PL/SQL-taal. Beide teams besteedden bij de start heel veel tijd aan het bepalen van de juiste aanpak. Een aantal andere ploegen gingen sneller uit de startblokken, maar maakten daardoor verkeerde keuzes waardoor ze in de problemen kwamen.

De ploeg van Getronics PinkRoccade verscheen vol zelfvertrouwen aan de start. Marc Kuijer (28) and Peter Baars (29) hadden vorig jaar al de Java editie van de RAD Race gewonnen, op de Javapolis beurs in Antwerpen. “We kennen elkaar heel goed”, zei Marc Kuijer. “En we hebben op voorhand een duidelijke taakverdeling afgesproken.” Het andere winnende team, Niels Leunen and Olivier Dupont van iAdvise (beiden 25), was minder beslagen en toonde zich verrast met het sterke resultaat.

De volgende twee plaatsen gingen naar ploegen die deelnamen met .Net. QFrame werd derde en Item Solutions vierde.

Java en .Net naar elkaar toegegroeid

De juryleden constateerden dat ontwikkeltools de laatste paar jaar sterk verbeterd zijn. “Wat je merkt is dat de Java en de .Net omgevingen sterk naar elkaar zijn toegegroeid”, observeert jurylid Peter Strickx, CTO van de Federale ICT-dienst Fedict. “Twee-drie jaar geleden waren er zaken die je in .Net kon doen maar waar Java niet klaar voor was”. Die verandering heeft vooral te maken met de betere Java frameworks. “De omgevingen liggen nu heel dicht bij elkaar. Je kunt niet meer zeggen dat je met .Net of Java echt het verschil kunt maken. Zie je verschillen, dan ligt dat vooral in de creativiteit van de teams, in de aanpak die ze kiezen,” aldus Strickx.

Nu de instrumenten elkaar waard zijn, verschuift het gewicht naar de individuele kwaliteiten van de teams, daar waren ook de andere juryleden het over eens. “De mensen die het goed doen zijn de mensen die hun tool goed kennen”, zegt jurylid Jan Vanthienen, professor aan de KU Leuven.

Quick wins in e-government

Jurylid Luc Chauvin, ICT manager van de Vlaamse Gemeenschap, vindt dat uit het resultaat van de wedstrijd een belangrijke les kan worden getrokken over ICT bij de overheid. “Ik denk dat we in e-government meer zullen moeten inzetten op simpele dingen die een directe impact hebben op de burger”, aldus Chauvin. “De politici zouden meer moeten praten met de ICT-mensen, zodat ze zich beter realiseren dat je soms heel snel een toepassing kunt creëren die een reëel probleem voor de mensen kan aanpakken.” Al benadrukte hij, dat de overheid daarnaast ook altijd met grote, complexe projecten zal zitten die de basistechnologie in orde brengen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business