Met de lancering van Office Communications Server 2007 en een resem andere producten daarrond, maakt Microsoft zijn lang verwachte entree in de wereld van de telecommunicatie. Microsoft voorzitter Bill Gates beloofde een revolutie waarbij software de rol van de traditionele telefooncentrale overneemt. Hij vergeleek het met de overschakeling van schrijfmachines op tekstverwerkers. Bill Gates verzorgde […]

Advertentie

Met de lancering van Office Communications Server 2007 en een resem andere producten daarrond, maakt Microsoft zijn lang verwachte entree in de wereld van de telecommunicatie. Microsoft voorzitter Bill Gates beloofde een revolutie waarbij software de rol van de traditionele telefooncentrale overneemt. Hij vergeleek het met de overschakeling van schrijfmachines op tekstverwerkers.

Bill Gates verzorgde woensdag in San Francisco zelf de aankondiging van Office Communications Server 2007 (OCS). Hij had het over een fundamentele verschuiving in de telecommunicatie. Wie een collega wil contacteren, zal voortaan eerst kijken wat de ‘presence- informatie’ van die persoon is: is hij online, is hij aan het telefoneren? De presence-informatie en de voorkeur van de persoon bepalen dan, of hij gecontacteerd wordt via instant message, e-mail of telefoon. Zo zal er, volgens Gates, veel minder tijd verloren gaan aan communicatieproblemen zoals onbeantwoorde telefoons.

Ook andere bedrijven, waaronder telefoniereus Avaya of netwerkspecialist Cisco, hebben hun eigen unified communicationsproducten. De aanpak van Microsoft is echter om te bouwen vanuit zijn eigen positie in desktop en server software. Zo zal de ontvanger van een e-mail in Outlook meteen zien of de afzender online is en of hij aan het telefoneren is, als naast de Exchange server een OCS server is geïnstalleerd.

OCS biedt presence-informatie (het icoontje dat aangeeft of iemand bereikbaar is), instant messaging, telefonie (VoIP) en videoconferencing. De directe voorganger van OCS, Live Communications Server, was vooral gericht op presence en IM. Het was al mogelijk om het systeem te koppelen aan een telefooncentrale, maar nu zit de telefoniefunctionaliteit voor een groot deel in de server software ingebouwd.

Over de rol van OCS als telefooncentrale, stuurt Microsoft ietwat dubbelzinnige signalen uit. OCS bevat de mogelijkheid om Voice over IP-telefoons te verbinden, en is in die zin dus zelf een IP PBX. Carmen Du Bois, unified communications lead by Microsoft Belux, benadrukt echter dat OCS geen uitgebreide IP PBX-functionaliteit biedt en in de meeste bedrijven in combinatie met een aparte centrale zal worden gebruikt. “Wij merken wel dat sommige bedrijven geïnteresseerd zijn om een stap verder te zetten”, voegt Du Bois daaraan toe. Die stap verder is dan: geen aparte telefooncentrale meer, alleen nog de OCS software. Microsoft topman Jeff Raikes voorspelde dat, binnen drie tot vijf jaar, bedrijven de software van Microsoft zullen verkiezen boven een traditionele telefooncentrale.

Partners

Microsoft zegt met partners uit de telefoniewereld te willen samenwerken. Bij de aankondiging verklaarden Nortel, Ericcson en Mitel dat zij software zullen ontwikkelen bovenop OCS. Nortel was al langer Microsofts geprefereerde partner op het vlak van unified communications.

Microsoft kon ook uitpakken met de steun van SAP: dat bedrijf zal OCS integreren met Duet, de door Microsoft en SAP gezamenlijk ontwikkelde software die vanuit Office toegang geeft tot de SAP ERP Software. Zo zouden gebruikers van die ERP software gebruik kunnen maken van de presence informatie en communicatiemogelijkheden van OCS.

OCS zal toegankelijk zijn vanuit Microsoft Office toepassingen. Er komt ook een speciale client software, Office Communicator 2007. Die zal beschikbaar zijn op pc maar ook op mobilofoons.

De unified Communications aankondiging van Microsoft omvat in totaal vier producten. Naast OCS en Office Communicator zijn dat Office Live Meeting (software voor het houden van videoconferenties), Microsoft RoundTable (een videotelefoon voor vergaderingen, voorzien van een 360 graden camera). Tegelijk wordt ook een reeks updates voor Exchange Server 2007 vrijgegeven in de vorm van een service pack.

In België heeft Microsoft zo’n 25 partners rond OCS verzameld, zegt Carmen Du Bois. Bij die partners vallen meteen de grote netwerkintegratoren Telindus en Dimension Data op, naast grote internationale spelers als HP en Nortel.

De basisversie van Office Communications Server 2007 zal net geen 700 dollar kosten. De zwaardere enterprise versie, die schaalbaarder is maar dezelfde functionaliteit biedt, kost onder de 4.000 dollar. Per gebruiker wordt een client access license vereist. Die kost 31 dollar voor toegang tot presence en instant messaging, en 139 dollar voor wie er ook VoIP en videoconferencing bij wil.

Advertentie