De bedrijfsresultaten van IBM voor het derde kwartaal liggen een stuk hoger dan de vergelijkbare periode van vorig jaar. Die stijging heeft het bedrijf vooral te danken aan software en diensten, die goed boeren. Ook de zwakke dollar helpt een handje. IBM boekte tussen juli en september een winst van 2,36 miljard dollar, terwijl dat […]

Advertentie

De bedrijfsresultaten van IBM voor het derde kwartaal liggen een stuk hoger dan de vergelijkbare periode van vorig jaar. Die stijging heeft het bedrijf vooral te danken aan software en diensten, die goed boeren. Ook de zwakke dollar helpt een handje.

IBM boekte tussen juli en september een winst van 2,36 miljard dollar, terwijl dat getal vorig jaar nog 2,22 miljard bedroeg. De omzet in die periode steeg van 22,6 naar 24,1 miljard dollar. Dat komt neer op een stijging van 7 procent. Ook het aandeel van IBM volgde die opwaartse trend door te stijgen met 1,3%.

Aan de hardwareverkoop zal het in elk geval niet gelegen hebben, want die zit in een sterk dalende lijn. Daar was een dip van 10% merkbaar, wat een eindcijfer oplevert van 4,9 miljard dollar, al zou de huidige dollarkoers het verlies enigszins hebben kunnen beperken. Anders was een daling van 13% niet uitgesloten. Een en ander zou te maken hebben met de verkoop van de printingdivisie, maar ook de inkomsten van de mainframes, servers en chips leverden minder op dan vorig jaar.

De zwakke dollar speelt sterk in het voordeel van IBM. De producten van het bedrijf worden daardoor immers financieel aantrekkelijker voor Europese klanten. Zonder die zwakke dollarkoers zou de winst slechts 3% bedragen.

Het bedrijf rijft zijn winst vooral binnen met software en diensten. Zo werden het afgelopen kwartaal voor 11,8 miljard dollar aan dienstencontracten afgesloten. Vorig jaar ging het over 10,5 miljard. De softwareverkoop ging met 7% omhoog en bereikte een omzet van 4,7 miljard dollar. Die stijging is vooral op het conto te schrijven van WebSphere, Information Management, Tivoli, Lotus en Rational.

Advertentie