ICANN start vanaf vandaag met het testen van topleveldomeinen in elf talen. De overkoepelende domeinnaambeheerder roept internetgebruikers en applicatieontwikkelaars op om deze te testen. Vandaag verschijnen er op de ICANN-website links naar wikipagina’s met de domeinnaam example.test. Internetgebruikers wordt verzocht om erheen te gaan en te kijken hoe de internetadressen eruitzien en hoe links naar […]

ICANN start vanaf vandaag met het testen van topleveldomeinen in elf talen. De overkoepelende domeinnaambeheerder roept internetgebruikers en applicatieontwikkelaars op om deze te testen.

Vandaag verschijnen er op de ICANN-website links naar wikipagina’s met de domeinnaam example.test. Internetgebruikers wordt verzocht om erheen te gaan en te kijken hoe de internetadressen eruitzien en hoe links naar de geïnternationaliseerde domeinnamen (IDN’s) werken in hun programma’s. Deze test volgt op succesvolle laboratoriumproeven met IDN’s.

Via de wiki’s kunnen testers subpagina’s maken in de elf testtalen: Arabisch, Perzisch, Chinees (traditioneel en vereenvoudigd), Russisch, Hindi, Grieks, Koreaans, Japans, Jiddisch en Tamil. Dit zijn de talen van de internetgemeenschappen die de meeste belangstelling toonden voor een eigen IDN, licht ICANN toe.

Momenteel kunnen niet-westerse karakters enkel worden gebruikt in het deel van een internetadres dat vóór de punt (dot) komt. Met andere woorden: de zogenaamde topleveldomeinen (zoals .com, .net en .org) kunnen nu nog alleen in Latijnse karakters worden geschreven. Veel landen vragen al lange tijd om IDN’s waarin niet-standaardtekens mogelijk zijn. Met IDN’s komen volgens ICANN “letterlijk tienduizenden karakters beschikbaar voor de wereld”.