Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Na Google Apps, OpenOffice en Lotus Symphony kunnen consumenten binnenkort hun teksten gratis online schrijven met Adobe Buzzword. De eigenaar van de enig overgebleven betaalde officesuite, Microsoft, antwoordt met zijn eigen gratis pakket: Office Live Workspace.

Het aantal gratis online kantoorapplicaties neemt in zo’n rap tempo toe dat consumenten moeite krijgen om te kiezen. Google trapte de wedstrijd af door Apps uit te brengen. In dit pakket zijn onder meer een tekstverwerker, spreadsheetbouwer en presentatievertoner te vinden. IBM, IT-hofleverancier van het zakenleven, introduceerde vorige maand vanuit het niets Lotus Symphony, een openbronpakket dat is gebouwd op de fundamenten van die andere gratis Open Document Format-bundel: OpenOffice.org.

Door het bedrijf Virtual Ubiquity op te kopen, haalt Adobe – bekend van Reader, Photoshop en Flash – een volledige online tekstverwerker in huis die Microsoft Word in de schaduw moet stellen. Buzzword is een online tekstverwerker met een naam in Web 2.0-sfeer en is gebouwd op technologieën die de bouwstenen voor een nieuwe generatie online softwareprogramma’s moeten vormen. Zij staan vooral bekend als rich internet applications (RIA). Volgens Adobe is zijn nieuwe raspaard een “online tekstverwerker voor de ‘Facebook-generatie’, die zich richt op online samenwerking zonder kwaliteit in te leveren”.

Office Live Workspace
Als antwoord op alle nieuwe online concurrentie roert Microsoft zich door Office het internet op te schoppen. De doorsnee pc-gebruiker krijgt binnenkort toegang tot Microsoft Office Live Workspace, een online uitbreiding op de desktopsoftware die ook openbronprogramma’s als OpenOffice.org en Star Office van Sun ondersteunt. Bewerken gaat niet met de laatste toevoeging in de Live-serie; Workspace is enkel gemaakt voor online openen en opslaan. Micorosoft stuurt vanaf vandaag de uitnodigingen voor een bètatest de deur uit en heeft beloofd dat pas vanaf duizend of meer online opgeslagen documenten geld wordt gevraagd.

Om niet achter te blijven bij Googles aanval op offline werken, maakte Microsoft ook bekend dat zijn Groove-dienst een rol gaat spelen in de uitbreiding op Microsoft Office. Rajesh Jha, vicepresident van de Office Live-divisie, zegt in een interview met ZDNet-collega Mary Jo Foley: “Groove zal de manier worden om elke Workspace offline te halen.” Hoe dit alles er in de praktijk uit zal zien en wat de kosten zijn, maakt Microsoft voorlopig niet bekend.

Zakenleven
Op consumentengebied is de keuze al overweldigend, maar op zakengebied is net zoveel aan de gang. Nadat Google zijn Apps op de markt bracht, kwam het ook met Google Apps Premier Edition (GAPE), een betaalde online suite voor het zakenleven. Microsoft ontkent dat Office Live Workspace een directe concurrent voor GAPE is en heeft in plaats daarvan een aantal oude diensten in een nieuw jasje gestoken. De reus uit Redmond biedt SharePoint, Exchange en Office Communication Services aan onder de naam Office Online en wil daarmee GAPE voorgoed de grond in boren.

Kortgeleden stuurde Microsoft al een vinnige vragenlijst, die de kwaliteit van Googles zakenpakket aan de kaak stelde. Nu biedt de heerser op de kantoormarkt ook een praktisch antwoord op de online dreiging.