VeriSign, beheerder van .com-domeinen, waarschuwt dat denial-of-service (DoS)-aanvallen het internet vroeg of laat kunnen platleggen. Deze aanvallen nemen sneller toe dan dat bandbreedte wordt toegevoegd aan het internet.

Dat berichten onze Britse collega’s. Criminele groepen bedreigen in toenemende mate de werking van internet, nu hun botnets groeien. Een succesvolle DoS-aanval tegen VeriSign zou het internet onderuithalen, stelt Ken Silva, hoofd beveiliging bij het bedrijf. “Er zijn aanvallen met als doel om onze servers uit te schakelen. Dit zou het internet effectief platleggen.”

Hoewel het lastig is om DoS-aanvallen te traceren, zijn er volgens Silva enkele “bekende groepen in Rusland, China en Roemenië” die mogelijk handelen met medeweten van hun overheden. “Het is moeilijk voor te stellen dat groepen die zó actief zijn, onopgemerkt blijven door hun overheden”, aldus de beveiligingsdirecteur.

Volgens hem wil VeriSign slimmer worden in het blokkeren van schadelijk verkeer. Het voortdurend blijven toevoegen van bandbreedte is op de lange termijn een doodlopende weg, gelooft hij. “Het internet als geheel moet slimmer worden in het afweren van DoS-aanvallen.” VeriSign verbetert momenteel zijn infrastructuur in een programma genaamd Project Titan. Toevoeging van bandbreedte hoort hierbij, maar ook het beter monitoren van systemen.

Internetaanbieders zouden eveneens beter moeten monitoren wat er gebeurt in hun netwerken, meent Tim Picket, voormalig technisch beveiligingsanalist bij AOL. “Er zou meer moeten gebeuren om het probleem [van DoS-aanvallen] aan de kant van de ISP’s onderuit te halen”, zegt hij.