Nieuws

Mobiele telefoons krijgen universele oplader

 

In veel huishoudens is er een aparte la voor gereserveerd: mobiele telefoonopladers. Nu de grootste telefoonfabrikanten maandag zijn overeengekomen om micro-USB als standaard te nemen, kan de inhoud van die la worden recycled.

Tijdens een vergadering van het Open Mobile Terminal Platform (OMTP), een forum waar mobiele operatoren de oerhand hebben maar ook alle grote fabrikanten aanschuiven, werd een akkoord gesloten voor de nieuwe standaard. De beslissing betekent minder zware verpakkingen voor de makers en ook het milieu profiteert van de universele oplader.

De nieuwe standaard werd begin dit jaar geïntroduceerd door het USB Implementers Forum (USB-IF) en kan, net als het nu heersende mini-USB, telefoons opladen via een computer. Markku Verkama, hoofd van de portfolioplanning van Nokia’s technologiedivisie: “Minder (oplader)kabels betekent dat we de gebruikerservaring van onze toestellen kunnen verbeteren en meteen de druk op het milieu verminderen.”

De overeenkomst betekent voordelen voor bedrijven als Nokia, Sony Ericsson en Samsung, maar is ook uit noodzaak geboren. Nick Allott van OMTP wijst er op dat de Chinese overheid micro-USB kort geleden als standaard heeft aangenomen. “We versnellen het onvermijdelijke,” zegt hij. “OMTP heeft zelf geen zeggenschap, maar door dit naar buiten te brengen via onze leden – die vijfentachtig procent van de gsm-markt beheersen – geven we een krachtig signaal aan het publiek dat we als industrie deze kant op willen.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business