Nieuws

Volgende USB is tienmaal sneller

De volgende versie van USB zal gegevens tienmaal sneller doorsturen dan de huidige USB 2.0-connectors. Om dat mogelijk te maken, gaat USB 3.0 gebruikmaken van een optische verbinding. Dat viel te horen op het Intel Developer Forum (IDF), dat momenteel in San Francisco plaatsvindt. Intel is samen met HP, Microsoft, NEC, NXP Semiconductors (vroeger: Philips) en Texas Instruments de stuwende kracht achter de nieuwe standaard.

Tienmaal sneller zou een indrukwekkende snelheidsverhoging zijn. USB 2.0 biedt een topsnelheid van 480 Mbps – al is dat vaak eerder theorie dan praktijk. Als USB 3.0 inderdaad zou versnellen naar 4,8 Gbps, wordt de technologie in een klap aanzienlijk sneller dan zijn concurrent FireWire 800. Vanwege zijn transfersnelheid is die standaard vooral populair bij videotoepassingen.

Net die toepassingen zouden profiteren van de snellere USB 3.0. Vooral voor het overzetten van filmmateriaal in high definition is meer snelheid nog altijd welkom. Ook externe Blu-ray of HD DVD-schrijvers kunnen een snellere verbinding gebruiken.

Ondanks het gebruik van een optische link, zou USB 3.0 compatibel blijven met bestaande USB-toestellen. Uw externe harde schijf of printer aansluiten op een computer met USB 3.0 zou dus geen probleem mogen zijn. De prototypes die Intel in San Francisco toont, maken dan ook gebruiken van de klassieke USB-connector.

De technologie is echter niet voor vandaag of morgen. Intel en co verwachten de afgewerkte USB 3.0-standaard medio 2008 rond te hebben. De eerste producten maken hun opwachting in 2009 of zelfs 2010.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business