Nieuws

AMD Phenom verschijnt ook met drie kernen

 

AMD gaat meerdere soorten Phenom-processor op de markt brengen. Niet elke Phenom wordt een quad-core, want AMD brengt ook een chip met drie kernen uit. Een vrij onconventionele weg, die verder enkel door IBM en Microsoft voor de Xbox 360 wordt bewandeld.

De aankondiging van een triple-core Phenom zou geen afbreuk doen aan de planning voor de versie met vier kernen. Die blijft geprogrammeerd om dit jaar te verschijnen, houdt AMD vol. Kan ook moeilijk anders, want de quad-core Phenom – bestemd voor desktop-pc’s – sluit aan bij zijn evenknie voor servers, Barcelona, die AMD vorige week presenteerde.

Dat AMD plots inzet op een processor met drie kernen, is verrassend. De officiële uitleg dat nog maar weinig software chips met vier kernen ondersteunt slaat op niets, want er is geen enkele applicatie die wél drie, maar niet vier cores lust.

De realiteit is dat de productie van quad-core-chips relatief veel verlies kent. Als er nu een Barcelona van de assemblageband rolt met een defecte kern, vliegt die chip in de vuilbak. Maar door een nieuwe chip met drie kernen in het leven te blazen, kan AMD die afgekeurde processor alsnog in de winkel leggen. Dit alles wordt toegegeven door Bob Brewer, bij AMD de corporate vice-president voor marketing en strategie, in een interview met onze Amerikaanse collega’s.

Een nieuwe strategie voor chipfabrikanten is dit niet. Zowel AMD als Intel brachten in het verleden budgetprocessors uit die vaak eigenlijk afgekeurde topchips waren. Een Intel Celeron van weleer bijvoorbeeld, had gewoon minder cachegeheugen maar was verder identiek aan de Pentium 4. Ook als er een bepaalde kloksnelheid aan een processor wordt geplakt, wordt er eerst getest of een chip een hoge snelheid aankan. Lukt dat niet, dan wordt het verkocht met een lagere rating en tegen een lagere prijs.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business