Advertentie

Gisteren trok het beveiligingsbedrijf Windows Secrets aan de alarmbel over een download die ongevraagd en geruisloos door Windows Vista en XP wordt aangebracht. Vandaag reageert Microsoft en bevestigt het dat het gaat om een actualisering van de Windows Update-functie, een Windows-onderdeel dat op zijn beurt updates voor het besturingssysteem afhaalt.

Het bedrijf zegt een tikkeltje verrast te zijn door de ophef rond de geruisloze update. “Windows Update heeft zichzelf in het verleden al velen malen automatisch geüpdatet”, zegt WU Program Manager Nate Clinton op zijn blog. “We erkennen wel dat de uitleg over dit proces duidelijker mocht zijn”, klinkt het dan weer bij Windows Vista-teamlid Nick White.

Ophef
De bal ging aan het rollen toen het bedrijf Windows Secrets melding maakte van negen Windows-bestanden die ongevraagd werden aangepast. Dat is ongewoon, want zelfs wie Windows Update inschakelt krijgt normaal gezien een bericht over aangebrachte updates. Maar in dit geval bleef Windows stil en werden de updates ook aangebracht op pc’s waar Windows Update uitgeschakeld was.

Officieus klonk toen dat de bestanden noodzakelijk waren om Windows Update te depanneren. Dat wordt nu bevestigd: “Het komt er op neer dat Windows Update zichzelf moet updaten vooraleer het in staat is om nieuwe updates te vinden. Het zelf-updaten gebeurt ongeacht of de gebruiker het automatisch zoeken naar updates of installeren heeft aangevinkt.”

Volgens White kan het ook niet anders: “Windows Update kan de gebruiker niet verwittigen over nieuwe patches als het zelf niet voldoende geüpdatet is om die patches te herkennen. Het is een kip-en-eiverhaal”.

Te laat?
Maar de uitleg van Microsoft komt misschien wel te laat. Het geruisloos aanbrengen van bestanden is iets dat vooral malware kenmerkt. Dat Windows het ook doet, zal bij sommigen het vertrouwen in Microsoft niet verstevigen, zelfs al gaat het om een legitieme update.