Nieuws

Vlaamse e-gov in geldnood

Op 6 september liet Agoria bij monde van Patrick Slaets al een ballonnetje op: de budgetten voor e-government zouden bevroren zijn, en dat nu er net hoog wordt ingezet op de technologische initiatieven van de Vlaamse overheid. Een ander geluid horen we bij de Vlaamse overheid: “De budgetten zijn helemaal niet bevroren. Ze zijn in deze begrotingsperiode zelfs toegenomen”, zegt Vlaams minister Bourgeois aan IT Professional.

In juli 2005 werd het Digitaal Actieplan Vlaanderen boven de doopvont gehouden. De uitbouw van e-gov maakte deel uit van dat plan, maar de concrete uitwerking van de projecten lijkt echter vast te lopen: geldgebrek.
“De budgetten zitten vast”, zegt Geert Mareels van de Coördinatiecel Vlaams e-government (CORVE). “Het budget voor e-gov volstaat enkel om bestaande initiatieven draaiende te houden. Maar nieuwe initiatieven opstarten of bestaande projecten verder uitwerken? Daar is helemaal geen geld voor.”

Mareels neemt MAGDA als voorbeeld, een platform voor de uitwisseling van gegevens tussen verschillende niveaus. Om effectief te werken moeten er vele instanties op het platform worden aangesloten, en daar knelt het schoentje.
“Momenteel werken bijna alle gemeenten en Vlaamse agentschappen met hun eigen IT-platform. Het spreekt voor zich dat de uitwisseling van gegevens hierdoor inefficiënt verloopt. Maar als we alle 308 Vlaamse gemeenten op het MAGDA-platform willen aansluiten, dan zal er toch geld in het initiatief moeten worden gepompt”, zegt Mareels. Of dat geld er ooit zal komen, blijft zeer de vraag: “We hebben in het voorjaar onze aanvraag ingediend, maar ik heb zo’n gevoel dat we niet te veel mogen verwachten.”

Minister lonkt naar gemeenten
“Dat project (MAGDA) moet sowieso meer geld krijgen”, zegt minister Bourgeois. “Vlaanderen moet zeker verder in het platform investeren, maar ik vind dat de gemeenten zelf dan ook een bijdrage moeten leveren.”
Een voorstel waar de Vlaamse vereniging voor steden en gemeenten (VVSG) geen graten in ziet: “Het lijkt me niet meer dan logisch dat de gemeenten mee investeren in MAGDA”, zegt Herman Callens, stafmedewerker ICT en e-gov aan het VVSG. “Zij plukken er uiteindelijk de vruchten van en daardoor is het logisch dat ook zij investeringen doen.”
Ook Geert Mareels is het idee genegen, maar het in de praktijk brengen, kan moeilijker blijken dan gedacht. De Coördinatiecel Vlaams e-government (CORVE) is immers geen verzelfstandigd agentschap: “De juridische structuur laat onze organisatie niet toe inkomsten te boeken. Zoals we er vandaag voor staan, kan dat geld van de gemeenten CORVE niet bereiken”, zegt Mareels. “Op die manier dragen we wel de uitgaven voor MAGDA, maar de inkomsten die voor de ontwikkeling nodig zijn, lopen we mis”.
Dat er meer geld naar MAGDA moet stromen, daar lijkt iedereen het over eens. Waar dat geld vandaan moet komen, zal nog moeten blijken. “Binnenkort beginnen we te werken aan de nieuwe begroting en dan gaan we kijken hoeveel we voor e-government kunnen krijgen.”, zegt minister Bourgeois. “Elke minister heeft zijn verlanglijstje, maar wat de uiteindelijke bedragen zullen zijn, dat wordt afwachten.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business