Nieuws

Europa pakt tekort aan e-skills aan

Er moet dringend meer aandacht besteed worden aan IT-vaardigheden, vindt de Europese Commissie, om zo in te spelen op de toenemende vraag naar hooggekwalificeerde IT’ers en gebruikers. Net daarom heeft Europa een agenda klaar om dit nijpende tekort op te vangen.

Met haar nieuwe mededeling over e-vaardigheden voor de 21ste eeuw wil Europa drie hoofdlijnen, die zich eind 2006 na de Europese conferentie over e-vaardigheden aftekenden, snel in beleid omzetten: (1) Zo moet Europa dringend een langetermijnagenda voor e-vaardigheden opstellen om de Europese concurrentiekracht te vergroten; (2) zijn er grotere inspanningen nodig om de samenwerking tussen de publieke en private sector op lange termijn te verbeteren en (3) moeten bedrijven en overheden doelgerichter en consequenter te werk gaan bij de uitvoering van hun strategieën om onder meer de aantrekkelijkheid van IT-banen te verbeteren.

De Commissie wijst er wel op dat de meeste acties die bijdragen tot de uitvoering van de langetermijnagenda onder de bevoegdheid van de lidstaten valt. Op EU-niveau stelt de Commissie vijf actiepunten voor. Zo zal Europa de dialoog over e-vaardigheden en de samenwerking hieromtrent tussen de lidstaten en hoofdrolspelers bevorderen en ook toezien op de vorderingen. De Commissie wil eveneens verscheidene ondersteunende acties en hulpmiddelen inzetten. Ook wordt er verder gewerkt aan de bewustmaking om onder meer ouders, leraren en leerlingen ten wijzen op de kansen die een IT-opleiding en -loopbaan biedt. Om de inzetbaarheid en sociale integratie te bevorderen start de Commissie volgend jaar een initiatief voor e-inclusie. Een laatste aandachtspunt is de verbetering van e-learning.

Eind 2008 wil de Commissie een grote conferentie organiseren waarop de vooruitgang, de resultaten van de verschillende acties en de volgende stappen ter discussie zullen staan. In 2010 volgt een onafhankelijke evaluatie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business