Nieuws

Apple Final Cut Studio 2

Zelfs zonder de nieuwigheden als de Open Format Timeline of ProRes 422 blijft Final Cut Studio 2 een interessante upgrade. De betere integratie tussen de FCS2-onderdelen en de getweakte Final Cut Pro 6-interface besparen al genoeg tijd.

Recent keerde Adobe met CS3 Production Premium terug naar de Mac-monteertafel, maar ook Apple laat zich niet onbetuigd. Final Cut Studio 2 wil zich blijven positioneren als de totaaloplossing voor de nieuwe generatie videomakers bij grote én kleine productiehuizen.

Vergeleken met Adobe, dat CS3 Production Premium overlaadde met nieuwe toepassingen, pakt Apple het subtieler aan.

Final Cut Studio 2 bevat voor het grootste deel dezelfde programma’s. Hoofdvogel blijft uiteraard Final Cut Pro; ondertussen is het toe aan editie 6. Totaal nieuw in het pakket is Color, een toepassing om volop te spelen met de kleurweergave van een stukje film.

We zoomen in dit artikel in op Final Cut Pro 6, maar ook de andere delen van FCS 2 zijn vernieuwd. Goed om te weten is dat de verschillende onderdelen van Final Cut Studio 2 nu beter geïntegreerd zijn. In het verleden was de uitwisseling van projecten tussen FCS-programma’s stukken omslachtiger.

Final Cut Pro 6
Aanvankelijk lijkt de interface nauwelijks opgefrist. Toch zijn er aardig wat dingen veranderd. Heel subtiel soms: als u bijvoorbeeld een effect zoals een cross-fade loslaat op twee filmsegmenten, kunt u nu heel gemakkelijk de duur van een effect aanpassen via een grafisch element. Globaal genomen voelt de interface nu gebruikersvriendelijker en sneller aan, al blijven sommige functie-etiketten moeilijk leesbaar.

Met de stortvloed aan uiteenlopende videobronnen, zoals HD-camera’s, gsm’s en B-roll, dat van het internet wordt geplukt, wordt het steeds moeilijker om video aan elkaar te kleven. Final Cut Pro 6 lost dat probleem op met de Open Format Timeline-feature: ongeacht het formaat of de resolutie kunt u clips op de tijdlijn droppen en in real-time bewerken. Dat lukt zelfs als één clip PAL-gecodeerd is en een andere in NTSC, bijvoorbeeld. Om vlot clips van verschillende afkomst te mixen, is wel een krachtige Mac-computer vereist. Terwijl u bezig bent, voorziet u best ook een grote harde schijf: een volledige installatie van FCS2 strandt net onder 60 GB en duurt zo’n 3,5 uur.

U werkt misschien soms met amateurvideo of videosequenties die onder minder optimale omstandigheden gefilmd werden? Goed nieuws, want Apple levert in FCS2 een krachtige functie om bevende video verteerbaar te maken: SmoothCam. Nuttig als u bijvoorbeeld een pan rond een object filmt en u de schokken van uw stappen wilt verwijderen.

Het is gemakkelijk te gebruiken, maar tijdens onze test merken we dat het gebruik van deze filter de productietijd danig verlengt. De analyse van een tiental minuten film aan dvd-kwaliteit duurt op onze gloednieuwe MacBook Pro met 4 GB geheugen 22 uur. Image Stabilization is een gelijkaardige tool die vooral meer statische scènes trilvrij maakt.

We hadden het al over het nut van grote harde schijven. Dat is zeker zo als u werkt met videomateriaal in high definition. Gelukkig introduceert Apple met Final Cut Pro 6 een nieuw HD-formaat, ProRes 422. Met een uitzonderlijke claim: HD-kwaliteit aan SD-groottes (145 of 220 megabits per seconde). Dit formaat is vooral bedoeld om de postproductie te vergemakkelijken, zodat HD-video die in het veld wordt geschoten, toch nog hanteerbaar blijft.

Apple Final Cut Studio 2

Prijs: 1.299 euro (upgrades: 499 of 699 euro) (september 2007)

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business