Nieuws

Ambassade in Kinshasa krijgt eerste biometrische proefinstallatie

Vorige week heeft Zetes een volledig werkende biometrische proefinstallatie geïnstalleerd in de Belgische ambassade van Kinshasa, in het kader van het Europese BioDev-II-project. Het gaat om de eerste volledig operationele installatie van het project, dat biometrische visumverwerking mogelijk moet maken.

De installatie wordt volledig gefinancierd door de Europese Commissie, maar hoeveel ze heeft gekost, blijft een raadsel. “Dat doet er uiteindelijk niet toe”, zegt Jan Vermeersch van Zetes, “Het belangrijkste is dat het systeem operationeel is”.

De installatie moet biometrische registratieoplossingen integreren in het bestaande nationale visumsysteem. “Door die biometrische gegevens te implementeren in het visum, zijn we er zeker van dat iemand die zich in de EU met een visum aanbiedt, dezelfde persoon is die het in Kinshasa kreeg toegewezen”, aldus Vermeersch. Alle gegevens worden opgeslagen in een centrale databank.

Het proefproject zal vijftien maanden lopen. Wat er daarna mee gebeurt, is koffiedik kijken. “Het zal dan worden geëvalueerd door de Europese Commissie. Welk bedrijf de uitbesteding uiteindelijk krijgt toegewezen, zal nog moeten blijken”, zegt Vermeersch. “Misschien wordt er wel met verschillende bedrijven in zee gegaan. Veel zal afhangen van de onderhandelingen tussen de deelnemende lidstaten.”

BioDev staat voor Biometrics Data Experimented in Visa, waarvan het tweede proefproject, BioDev-II, aan de Europese Commissie werd voorgesteld in november 2006. Zeven landen uit de Schengen-ruimte en het VK nemen er aan deel. Zij financieren het project voor 20,1%, het resterende bedrag, 79,1%, komt van Europese Commissie. Naast Zetes werken ook Motorola en Sagem mee aan het project.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business