Nieuws

Bull maakt nieuwe start in Vlaanderen

 

Na een lange periode van herstructureringen, plooide de Franse computerfabrikant Bull zich in België terug op de Federale overheid in Brussel en een aantal lokale overheden in het zuiden van het land. Maar sinds begin dit jaar werden twee contracten in Vlaanderen binnengehaald. Het nieuwste is de levering van Itanium-gebaseerde NovaScale systemen aan de Universiteit Gent.

“Bull is terug, ook in Vlaanderen”, zegt Christiaan Hogie, sales manager Flemish Region bij Bull Belux. Een jaar geleden werd een Vlaamse verkoopsploeg opgezet. “De klanten hebben altijd een goede indruk van Bull behouden, en ze zijn blij dat we terug zijn”, maakt Hogie zich sterk.

Weinig IT-leveranciers kunnen zeggen dat ze al sinds 1939 in ons land actief zijn. Maar het voormalige Franse staatsbedrijf kende lange jaren van moeizame herstructureringen, onder meer omdat de Europese Commissie een einde maakte aan de Franse overheidssteun. Onlangs nog werden verlieslatende activiteiten in Italië en Portugal afgestoten. In ons land werd een groot deel van de activiteiten op het vlak van IT-onderhoud in 2001 verkocht aan Steria. “In Vlaanderen hadden we nog maar een handvol sites over”, zegt Hogie.

Bull heeft nu ongeveer 130 mensen in ons land en haalt een omzet van zo’n 50 miljoen euro. Klanten heeft het vooral bij de overheid, onder meer de federale overheidsdiensten Financiën, Justitie, Sociale Zekerheid en Binnenlandse zaken. Voortaan wil Bull zich op het hele grondgebied richten en ook op de bedrijfsmarkt. De drie kernactiviteiten zijn nu High Performance Computing, openbronprojecten (gebaseerd op de BPM en BI software van het door Bull aangedreven ObjectWeb consortium) en IT-beveiliging.

Een eerste Vlaamse deal dit jaar was een business process consulting opdracht bij Volvo Trucks. Aan de Universiteit Gent levert Bull High Performance Computing (HPC) systemen. Het gaat om NovaScale NS421-systemen op basis van quad-core Intel Itanium processors. De systemen zullen gebruikt worden voor medische beeld- en signaalverwerking op de Medisip onderzoeksgroep.

Bull blijft voor bijna de helft van zijn omzet afhankelijk van productverkoop. Het gaat onder meer om het leveren van IBM pServer systemen onder de Bull Escala merknaam. Bull verkoopt ook zijn eigen mainframes met het GCOS-besturingssysteem, maar die systemen zijn vandaag gebaseerd op Itanium servers die Bull aankoopt en met een eigen schakeltechnologie aan elkaar koppelt. Van die GCOS mainframes zouden er 28 in ons land staan. Een daarvan draait bijvoorbeeld het Rijksregister.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business