Nieuws

Gateway is poort naar VS voor Acer

 

Een overname van Gateway zou Acer vooral in de VS vooruit helpen, een land waar de Taiwanese pc- en laptopbouwer traditioneel minder sterk staat. Voor Europa zouden de gevolgen niet zo groot zijn. Analisten schatten het zeer onwaarschijnlijk dat het merk Gateway zijn weg terugvindt over de Atlantische Oceaan. Ook geeft de overname Acer de mogelijkheid om het directe verkoopsmodel te gebruiken voor de Gatewayproducten. Maar waarschijnlijker is dat Acer de merknaam van Gateway zal gebruiken om een ingang te vinden op de Amerikaanse markt.

“Als Acer Gateway naar Europa terugbrengt, zou dat alleen maar het merk Acer beconcurreren,” zegt Eszter Morvay, analist bij IDC. “En omdat het merk Gateway in Europa onbekend is, zou Acer veel geld moeten investeren om merkbekendheid op te bouwen. In de VS is Gateway een groot merk. Net zoals Lenovo op de IBM merknamen Thinkpad en Thinkcenter kan verder bouwen, denk ik dat Acer dit ook zal mogen met de merken van Gateway.”

De integratie van de verschillende verkoopsmodellen van Acer en Gateway zal in Europa geen grote impact hebben, zegt Eszter Morvay. Ook in de VS verwacht ze geen al te grote verandering: ” Acer is groot geworden met een zakenmodel van indirecte verkoop. Ik denk echt niet dat ze daaraan gaan tornen.”

Aandeelhouders nemen strijd met Lenovo niet in dank af
Lenovo en Acer voeren een gevecht voor de bronzen medaille van pc-verkoop. Met deze overname grijpt Acer deze medaille vast. Het gevecht was trouwens niet mals. Beide bedrijven hebben tegen elkaar op geboden om Gateway binnen te halen. Een opbod dat de aandeelhouders niet in dank hebben afgenomen. Ze verwijten Acer dat het teveel heeft betaald, waardoor de koers daalde op de Taiwan Stock Exchange.

Over een mogelijke overname van Packard Bell wordt nu ook druk gespeculeerd. “Een chinese zakenman, Hui, heeft zowel belangen in Packard Bell als in Gateway,” legt Morvay uit, ” het gerucht stak de kop op dat Acer Lenovo zou verhinderen om Packard Bell te kopen.” Toch heeft ze haar twijfels over het succes van diestrategie: “Gateway is geen eigenaar van Packard Bell, er is enkel de link van die ene zakenman.”

“Vanuit een marktperspectief heeft het weinig zin dat Acer Packard Bell koopt. Het enige positieve gevolg voor Acer zou zijn dat het meer marktaandeel koopt. Maar een overname moet eigenlijk geïnspireerd zijn door goede synergieën. Lenovo is sterk in de zakelijke markt en niet in de consumentenmarkt, dus ik denk dat het voor hen een betere overname zou zijn,” aldus Morvay.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business