In plaats van servers te blijven uitrusten met meer of grotere schijven, is het vaak beter te investeren in een storage area network of SAN. Dankzij de iSCSI-technologie komt zo’n SAN ook binnen het bereik van middelgrote bedrijven. En dat is nu net de markt waar de Amerikaanse opslagleverancier EqualLogic op mikt. Als we de […]

Advertentie

In plaats van servers te blijven uitrusten met meer of grotere schijven, is het vaak beter te investeren in een storage area network of SAN. Dankzij de iSCSI-technologie komt zo’n SAN ook binnen het bereik van middelgrote bedrijven. En dat is nu net de markt waar de Amerikaanse opslagleverancier EqualLogic op mikt.

Als we de voorspellingen mogen geloven, neemt iSCSI momenteel stormenderhand de opslagmarkt over, en dit ten nadele van op Fiber Channel gebaseerde SAN’s. Of dat ook zo is, laten we hier in het midden, maar feit blijft wel dat de op TCP/IP gebaseerde iSCSI-opslagtechnologie een SAN binnen het bereik brengt van organisaties met minder grote IT-budgetten. Hét voordeel van iSCSI is immers dat de netwerkinfrastructuur gebaseerd is op ethernet, wat vandaag een vaste waarde is in ieder bedrijfsnetwerk. Vaak ligt de infrastructuur er dus al. Bovendien spaart u de kost van dure opslagspecialisten uit, want de eigen IT-afdeling kan makkelijker vertrouwd gemaakt worden met de installatie en het onderhoud van een iSCSI SAN.

EqualLogic is een Amerikaans opslagbedrijf dat zich uitsluitend bezighoudt met iSCSI-opslag. Het productaanbod bestaat uit opslagarrays op basis van SATA- of SAS-schijven, al naargelang de eisen van de toepassingen die u er wenst op te draaien. EqualLogic is nog maar een klein jaar actief in België maar gaat desondanks de strijd met de grote namen aan. Opportuniteiten genoeg want de groten bieden vaak (nog) geen iSCSI-oplossing, laat staan in de markt van de KMO’s. EqualLogic maakt zich bovendien sterk dat zijn producten in een handomdraai geïnstalleerd en geconfigureerd kunnen worden.

En dat blijkt geen bluf: iedere netwerkengineer met een simpele gigabit switch in handen moet een EqualLogic opslagarray binnen een half uur aan de praat krijgen. Extra arrays implementeren, zelfs van een andere productfamilie, blijkt slechts een kwestie van de array softwarematig toe te voegen aan de groepsarray. Van dan af beheert u ze allemaal vanuit hetzelfde webvenster. Een vorm van virtualisatie dus, en dat trekt zich ook door in het beheer van volumes die dynamisch, en zonder offline te gaan, verspreid worden over andere arrays uit dezelfde groep, met load-balancing tot gevolg. Ook thin-provisioning en snapshots worden ondersteund, en EqualLogic levert voor dat laatste een eigen plug-in mee voor integratie met de snapshotfunctie (VSS) van Windows Server 2003.

PEER STORAGE
EqualLogic bezorgde ons de PS3900XV, een 3U-hoge opslagarray met daarin zestien SAS-schijven van 300 GB met een rotatiesnelheid van 15.000 toeren per minuut. Twee intern gelinkte controllers met elk 1 GB cache zorgen voor de aansturing ervan. U kunt kiezen voor RAID-5, RAID-10 of RAID-50 al naargelang u meer belang hecht aan capaciteit of prestaties. Tussentijds van RAID-modus veranderen is in beperkte mate mogelijk. We verbonden onze testserver met de PS3900XV (RAID-10) via een Linksys gigabit switch die jumbo frames ondersteunt. De Intel Iometer testscripts brengen twee zaken in kaart: enerzijds de capaciteiten als fileserver, anderzijds de capaciteiten als OLTP-server, en dit alles bij oplopende queuedieptes. We voerden dezelfde testen ook uit op een EqualLogic PS400E met SATA-schijven om zo een zicht te krijgen op de prestatieverschillen tussen SAS en SATA. De resultaten ziet u in onderstaande grafieken.

CONTINUÏTEIT
Om de continuïteit van de systemen op de proef te stellen, verwisselden we tijdens het benchmarken verschillende schijven van plaats. Meteen wordt één van de reserveschijven ingeschakeld zonder merkbaar prestatieverlies. Het systeem
is overigens slim genoeg om voormalige schijven uit de array te herkennen en zonder enige herconfiguratie weer in gebruik te nemen. Een neveneffect van zo’n efficiënt opererende SAN is wel dat het gastsysteem te maken krijgt met een hogere processorbelasting. Onze server met Intel Pentium Extreme 965 processor haalde tijdens de test belastingpieken tot twintig procent.