Nieuws

Standaard in een nieuw jasje

 

Zo nu en dan verschijnt er een standaardwerk dat de tand des tijds lijkt te doorstaan. Maar soms moet zelfs een gereputeerd standaardwerk met zijn tijd mee. De grote Kroenke over databases was aan zo’n facelift toe.

De tiende editie van dit standaardwerk is niet zomaar een gewone vervolgeditie. Voor deze uitgave heeft de auteur, hoogleraar aan de Universiteit van Washington,
de inhoud van zijn boek grondig dooreen geschud. De belangrijkste wijziging betreft het naar voren halen van SQL naar het begin van het boek. Kroenke, die in eerste instantie als docent wil optreden, wil op die manier zijn lezersstudenten in een vroeg stadium leren hoe ze gegevens kunnen opvragen waardoor ze sneller resultaat zien van hun werk met het ontwikkelen van databases.

Volgens de auteur kunnen studenten tegenwoordig over het algemeen vrij beschikken over Microsoft Access. Ook dat is één van de redenen geweest waarom hij zijn tekst grondig heeft bewerkt. De lange inleidende beschouwingen van de vorige edities hebben simpelweg plaats moeten maken voor een veel meer op de praktijk gerichte aanpak. Dus voor het naar voren halen van Access in de tekst.

SOORTEN
Toch meent Kroenke dat er, los van de beschikbaarheid, belangrijke bezwaren vastzitten aan Access. Access is verwarrend voor studenten omdat het een combinatie is van een toepassingengenerator en een DBMS. De verwarring zit in hem in het feit dat het programma databaseverwerking en toepassingsontwikkeling door elkaar haalt. Kroenke: ‘Access verbergt de SQL achter zijn queryverwerker en laat deze er daardoor als een minder belangrijke toepassing uitzien, in plaats van als de fundering die ze in werkelijkheid is.’

Voor bedrijven ligt de situatie volgens Kroenke overigens heel anders. Oracle is voor bedrijven die het zich kunnen veroorloven de absolute aanrader, ‘een uitmuntend DBMS-product’, ware het niet dat Oracle – de oude bekende klacht – ‘zich moeilijk laat installeren’. De twee andere databaseproducten die de lezers kunnen gebruiken om zich door dit handboek heen te worstelen, zijn Microsoft SQL server en MySQL. Ook die producten zijn volgens de auteur prima geschikt om te gebruiken in combinatie met zijn boek.

VEELZIJDIG
De auteur is, zoals hierboven al werd opgemerkt, hoogleraar. Voor zover dit boek vanuit de onderwijspraktijk van de auteur ontstaan is, betekent dit niet dat het boek niet interessant zou zijn voor IT professionals als leidraad, vraagbaak of anderszins als naslagwerk. Het is eigenlijk alleen jammer dat de Nederlandstalige editie een zogenaamde soft cover heeft, waardoor het boek als voorwerp erg kwetsbaar is. Het zal zonder enige twijfel de prijs drukken voor de studenten voor wie het boek bedoeld is.

Maar voor wie een boek als dat van Kroenke nodig heeft, is de investering sowieso redelijk zwaar en zo’n boek moet nog jaren meegaan. Voor een relatief geringe meerkost zou een gebonden editie absoluut te prefereren
geweest zijn. Voor de geïnteresseerden: de uitgever heeft een website in de lucht gehangen die bij dit boek hoort. Op www.prenhall.com/kroenke kunnen de lezers aanvullingen vinden die om onbekende reden niet in dit lijvige boek werden opgenomen.

David M. Kroenke, Databases, beginselen, ontwerp en implementatie (tiende editie), 722 pagina’s, Uitgeverij Pearson Education Benelux, ISBN 978 90 430 1264 5, € 57,95

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business