Advertentie

Alle Nokia Series 60-modellen worden nog dit jaar uitgerust met de Windows Live-diensten van Microsoft. Het (voorlopig) gratis aanbieden van Live Messenger en Live Hotmail op de Finse gsm’s verstevigt de recente toenadering tussen de twee concurrenten.

“We kijken waar de markt naartoe gaat”, zegt Steve Berkowitz, de vicepresident van alle online diensten bij Microsoft. “Nokia is nu eenmaal de grootste producent van mobiele telefoons.” De nieuwe afspraak tussen Microsoft en Nokia is al een jaar in de maak. Begin volgend jaar zullen ook de goedkopere Series 40-modellen worden uitgerust met de Live-diensten.

De deal is nieuw bewijs van de toenadering tussen de twee marktleiders. Eerder deze maand introduceerde Nokia PlayReady-kopieerbeveiliging van Microsoft op zijn telefoons. Kort daarvoor vroeg het een licentie aan voor ActiveSync-technologie. Deze dienst wordt gebruikt om contact te zoeken met een Microsoft Exchange-server.

Microsoft gaat intussen wel door met de ontwikkeling van producten voor zijn eigen Windows Mobile-besturingssysteem. De Windows Live-diensten die naar Nokia komen, zullen ook hier een rol spelen. De reus uit Redmond ontwikkelt daarnaast een afgeslankte versie van de draadloze WAP-techniek, zodat die op een groot aantal mobiele telefoons kan worden gebruikt.

Advertentie