Nieuws

Driedubbele chip kleineert flashgeheugen

Een nieuwe geheugenchip heeft het in zich om flashgeheugen over drie jaar van de markt te stoten. Het Amerikaanse Nanochip zegt een goedkope geheugenmodule te ontwikkelen die acht keer zoveel data kan bewaren.

Het kleine bedrijf heeft al meerdere grote durfkapitalisten weten te strikken voor zijn nieuwe technologie, waar processorkoning Intel er een van is. De geheugendrager zou per opgeslagen gigabyte twee tot vier keer zo goedkoop zijn als het dominante flashgeheugen en moet in 2010 op de markt verschijnen.

Volgens Nanochip-directeur Gordon Knight bestaat de nieuwe uitvinding niet uit een, maar uit drie afzonderlijke chips. De onderste laag is van siliconen gemaakt. Kleine armpjes of actuators steken uit de gel omhoog en registreren data op een overbruggende medialaag. Het geheel wordt als een soort futuristische sandwich afgedekt door een derde chip.

Nanochip is niet het eerste en zeker niet het laatste bedrijf dat flashgeheugen wil vervangen. Intel is bezig met phase change memory (PRAM) en andere bedrijven hebben geëxperimenteerd met siliconen nanokristallen en magnetische energiestromen. Geen van de technologieën is tot nu toe als winnaar uit de bus gekomen. Knight denkt dat zijn product een grote kans maakt, omdat het kan worden gebouwd op mislukte voorgangers. “We kunnen afgedankte productielijnen gebruiken”, zegt hij. “Er is niets hoogwaardigs aan het maken van deze chips.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business