Advertentie

Een laag stroomverbruik staat in de IT-wereld steeds vaker op de agenda. Ook bij fabrikanten van harde schijven. Het voortouw wordt genomen door Western Digital, dat min of meer als eerste speciale ‘groene’ harde schijven uitbrengt. De apparaten verschijnen zowel voor servers, desktop-pc’s als ingebedde toepassingen en verbruiken ongeveer veertig procent minder stroom.

De efficiënte 3,5 inchschijven van Western Digital worden aangeduid met het etiket GreenPower oftewel met de initialen ‘GP’. De allereerste groene drive is de Caviar GP, een schijf van één terabyte groot. Op termijn verschijnen er andere capaciteiten, vanaf 320 gigabyte.

De Caviar GP duikt nog deze maand op, als de drive ingebouwd wordt in een externe behuizing uit de My Book-familie van Western Digital. De fabrikant kaapt daarmee niet de primeur van de eerste ecologische externe schijf weg. Die eer is voorbehouden aan Kanguru, dat afgelopen vrijdag een reeks milieuvriendelijke externe harddisks presenteerde.

Een terabyte GP-schijf verbruikt ongeveer 8 watt, tegen 13,5 watt voor een reguliere harde schijf van dezelfde grootte. De stroombesparing wordt gerealiseerd door variabelen als de zoek- en rotatiesnelheid te manipuleren en de koppen versneld te ‘parkeren’.

De nieuwe GreenPower-schijven zijn conform Energy Star 4.0, nieuwe regels opgesteld door de Amerikaanse overheid en de computerindustrie over het stroomverbruik van computeronderdelen. Een van de doelstellingen is dat een pc in idle-stand ongeveer 45 procent minder stroom nodig heeft dan een ouder computermodel.

Advertentie