Dat zal weer de nodige Microsoft-publiciteit opleveren volgend jaar, op de één na laatste dag van februari. In Los Angeles lanceert het bedrijf dan niet minder dan drie nieuwe software-productversies: Windows Server 2008, Visual Studio 2008 en SQL Server 2008.

Dat heeft Microsoft-COO Kevin Turner gisteren bekendgemaakt op de Worldwide Partner Conference, meldt Mary Jo Foley in haar blog op ZDNet.com. Volgens haar bronnen is het de bedoeling om zowel Windows Server 2008 – ook bekend als Longhorn Server – als het eerste service pack voor Vista (SP1) in november RTM-gereed te hebben.

De industrieterm RTM (release to manufacturing) wil zeggen dat de nieuwe versie van een nog niet gelanceerd softwareproduct naar computerproducenten wordt gestuurd. Zij kunnen de software dan integreren in hun hardware en eventuele bugs tijdig signaleren. RTM-versies worden meestal één of twee maanden voor de officiële marktintroductie vrijgegeven.

Microsoft zelf wil enkel kwijt dat Windows Server 2008 op schema ligt om “vóór het eind van het jaar” naar computerfabrikanten te worden verstuurd. Over het RTM-schema voor Vista SP1 laat het bedrijf niets los, aldus Foley.

Visual Studio
De RTM van ontwikkelomgeving Visual Studio 2008 (codenaam Orcas) wordt vóór het eind van dit jaar of het begin van volgend jaar verwacht, zeggen medewerkers van Microsoft. Bèta 2 van dit ontwikkelingstoolpakket verschijnt waarschijnlijk “ergens deze zomer”.

Van het databeheersysteem SQL Server 2008 (codenaam Katmai) is onlangs een besloten community technology preview uitgegeven. Eerder dit jaar zei Microsoft te verwachten dat SQL Server 2008 ergens in 2008 RTM-klaar zal zijn. Het is niet duidelijk of de computerproducenten het volledige softwarepakket zullen ontvangen vóór de officiële lancering in februari.