Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!De zomer is doorgaans een stille periode in de IT-wereld. Maar AMD en Intel gaat de komende weken hun stevige prijzenoorlog niet staken. Het nieuwste salvo komt van AMD, het antwoord van Intel wordt binnenkort verwacht. En dat is goed nieuws voor eindgebruikers: aanvankelijk voor de doe-het-zelver die zelf z’n pc bouwt, later voor mensen die kant-en-klare computers in de winkel kopen.

Doorgaans worden in de zomermaanden minder pc’s en bijgevolg pc-onderdelen verkocht. Maar de moordende concurrentie tussen AMD en Intel laat geen rustpauze toe. Meteen de verklaring voor de prijsdaling die AMD vandaag doorvoert en die sommige Athlons tot dertig procent minder duur maakt.

Een kwart goedkoper wordt bijvoorbeeld de Athlon 64 FX-74 (3 GHz), een high-end processor voor veeleisende gamers. De prestatiechip kost nu in de groothandel 599 in plaats van 799 dollar per stuk. Een ander highend-model, de FX-72, behoudt zijn prijspunt en kost nu even veel als de FX-74.

Veel goedkoper wordt de Athlon X2-lijn. De Athlons met twee kernen dalen naargelang het model met 15 tot 30 procent in prijs. De processors met een enkele kern (Athlons en Semprons) worden 12 tot 23 procent goedkoper.

Intel wacht af
De prijsdalingen van AMD worden gezien als een pro-actief antwoord op kortingen van Intel. Algemeen wordt aangenomen dat de chipgigant op 22 juli stevig snoeit in de prijzen van een aantal processors. Tegelijkertijd worden ook nieuwe chips verwacht.

Zo zou de Q6600 – een processor met vier kernen – heel wat goedkoper worden. Er wordt zelfs gesteld dat de chip een prijskaartje in de regio van 260 tot 270 dollar (groothandel) meekrijgt. Dat is bijzonder goed nieuws voor mensen die een quadcore-oplossing willen bouwen. Aan het oude prijspunt van de Q6600 (530 dollar) komt er een nieuwe chip, de Q6700.

Op 22 juli worden een reeks nieuwe iteraties van Core 2 Duo-chips verwacht, aldus de gespecialiseerde pers. De grote nieuwigheid wordt de bredere ondersteuning van een front-side bus aan 1,3 GHz.