Het lijkt er niet op dat de Amerikaanse overheid haar toezicht op Microsoft verlengt, zoals Google had verzocht. Het internetbedrijf geeft niet op en probeert voet tussen de deur te krijgen als “vriend van het hof”.

Pitbull Google heeft maandag een verzoek daartoe ingediend bij rechter Colleen Kollar-Kotelly, meldt Ina Fried op de nieuwsblog van CNet. Kotelly controleert of Microsoft zich aan zijn antitrustafspraken met de Amerikaanse overheid (het concent decree) uit 2002 houdt.

Vorige week had Google er bij de rechter al op aangedrongen dat zij het toezicht op de softwaregigant zou verlengen, in ieder geval tot de Vista-zoekfunctie naar tevredenheid is aangepast. Volgens Google schendt die zoekfunctie op dit moment het consent decree, doordat deze het gebruik van de Google Desktop ontmoedigt en hindert.

Microsoft heeft beterschap beloofd; het eerste service pack (SP1) voor Vista moet de bezwaren wegnemen. Maar SP1 is voorzien voor “eind 2007”, terwijl het concent decree – en daarmee het toezicht – in november verstrijkt. Google vreest dat voor Microsoft dan een stok achter de deur verdwijnt. Het bedrijf pleit voor langer toezicht en vindt dat de beloofde aanpassingen aan Vista te vaag zijn omschreven.

Kollar-Kotelly zei vorige week dat ze zich wil baseren op verklaringen van de eisers, ofwel het Amerikaanse ministerie van Justitie en de openbare aanklagers, om te bepalen of Vista al dan niet het consent decree schendt. Google kan zich dus maar beter tot hen wenden. Hoewel zij geen directe uitspraak deed, wijst dit erop dat Kotelly niet tegemoet komt aan Googles verzoeken.

Afgelopen maandag diende Google – niet geheel onverwacht – een document in, met de verklaring dat het bedrijf “een belangrijk en nuttig perspectief” kan bieden bij het toezicht. Google wijst op zijn ervaring met desktopzoekproducten en de opgeworpen vragen rond de zoekfunctie van Vista. Het bedrijf adviseert het hof om aanvullende informatie te vragen over de door Microsoft beloofde maatregelen.