Microsofts XML Paper Specification (XPS), concurrent van Adobes PFD-formaat, zit in de trein richting standaardisatie. Een nieuw technisch comité binnen ECMA International is aan de slag gegaan om een pubieke specificatie te produceren.

Op 23 juli komt het ‘Technical Committee 46‘ bijeen om met het traject te beginnen, meldt de organisatie. Eenmaal goedgekeurd door de ECMA, wordt de standaard waarschijnlijk ingediend bij de ISO of IEC voor bredere aanvaarding.

Eerder al werd Microsofts Open XML, een ander bestandsformaat voor documenten, goedgekeurd door ECMA. Voor het eind van het jaar zal de ISO beslissen of deze wordt opgenomen als internationale industriestandaard. De ISO keurde afgelopen december het concurrerende openbronformaat OpenDocument goed.

De actie van ECMA kan niet ieders goedkeuring wegdragen. Microsoft houdt volgens critici de ontwikkeling van technologieën teveel in eigen hand en probeert controle te houden tijdens het standaardiseringproces, meldt IDG. Andrew Updegrove, bestuurslid van de Linux Foundation, steekt zijn mening niet onder stoelen of banken. Uiteindelijke ISO-goedkeuring van Open XML en XPC betekent zo goed als “game over” voor open standaarden, schrijft hij op zijn Standards Blog.