Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!In de schaduw van de Internationale Supercomputing Conferentie in het Duitse Dresden heeft IBM de nieuwe generatie van de welbekende Blue Gene-supercomputers voorgesteld. Haal diep adem, want de specificaties doen naar adem happen.

De Blue Gene/P kan tot meer dan drie biljard berekeningen per seconde uitvoeren, of drie petaflops. Maar niet alleen de topsnelheid is indrukwekkend: de Blue Gene/P is volgens IBM ontworpen om continu meer dan één petaflop te verwerken.

Wie problemen heeft om de gigantisch rekenkracht van de nieuwe supercomputer voor te stellen: één petaflop staat gelijk aan de gecombineerde rekenkracht van een 2,5 kilometer hoge stapel geavanceerde laptops.

Blue Gene/L, de voorganger van de Blue Gene/P, klokte af op “maar” 280 teraflops of 280 biljoen berekeningen per seconde. Dat volstond om afgelopen november de ranglijst van krachtigste supercomputers ter wereld aan te voeren. De nieuwe ranglijst wordt deze week bekend gemaakt, maar de toppositie lijkt nu al gereserveerd voor de Blue Gene/P.

Verschillende onderzoekscentra willen eind dit jaar een Blue Gene/P in gebruik nemen. Op de lijst van klanten vinden we onder meer het Amerikaans ministerie van Energie, het Duitse Max Planck Gesellschaft en de universiteit Stony Brook.

Onderzoekscentra die de kersverse mijlpaal in supercomputing in huis willen halen, moeten behalve over diepe zakken ook over voldoende ruimte beschikken. Om één petaflop te halen heeft de Blue Gene/P 294.912 processors nodig, opgeborgen in 72 racks. Voor drie petaflops rekent IBM op 884.736 processors verdeeld over 216 rack-clusters.

De chips die gebruikt worden in de Blue Gene/P zijn opgebouwd uit vier PowerPC 450 kernen aan 850 MHz. Op een printplaat van zestig op zestig centimeter passen 32 van die chips, goed voor 435 miljard bewerkingen per seconde. 32 van deze printplaten huizen in een 1,8 meter hoog rack.