Smart Business Strategies heeft zonet een nummer afgerond waarin de automatisering van de KMO centraal staat. Nu houden we met ons blad nagenoeg elke maand het kleine en middelgrote bedrijf tegen het licht (in een KMO-land als België kan je ook moeilijk anders), maar voor dit nummer steken we dus een tandje bij. De KMO […]

Smart Business Strategies heeft zonet een nummer afgerond waarin de automatisering van de KMO centraal staat. Nu houden we met ons blad nagenoeg elke maand het kleine en middelgrote bedrijf tegen het licht (in een KMO-land als België kan je ook moeilijk anders), maar voor dit nummer steken we dus een tandje bij.
De KMO heeft inzake ICT de voorbije jaren een serieuze weg afgelegd. Al blijven er nog pijnpunten. Dat blijkt alvast uit het onderzoek dat dit blad, naar aanleiding van onze KMO-special, doorvoerde bij een zeshonderdtal KMO’s. De resultaten hiervan leest u vanaf pagina 25). Al geef ik, met uw goedvinden, even een sneak preview op basis van een drietal trefwoorden:

1.) Professionalisering

ICT wordt belangrijker voor de KMO, zoveel is duidelijk. En tegelijk wordt het ook alsmaar complexer. Hulp van buitenaf is dus welkom, vooral als die van specialisten komt. Er wordt meestal niet alleen meer geïnvesteerd in IT, maar ook meer uitbesteed voor hardware, software, de bedrijfssite en zelfs voor IT-beveiliging. Vaak gebeurt dat (zoals u verder kan lezen in onze special) bij ‘Jef om de hoek’, de eerder lokale dealer of IT-leverancier, die zijn opmars verderzet.

Akkoord: heel wat bedrijfsleiders (of hun personeel, vrienden of familie) kiezen ervoor om toch nog zelf hun computers te configureren of hun netwerk uit te rollen. Maar, zo leren we uit de cijfers, dit gebeurt toch steeds vaker op basis van een geschikte IT-opleiding. Het wijst allemaal op een verdere professionalisering van de KMO ten aanzien van IT. De sensibilisering, onder andere vanwege vakorganisaties, lijkt zijn vruchten af te werpen.

2.) Databeveiliging

Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Ondernemers beseffen bijvoorbeeld wel dat de beveiliging van hun bedrijfsgegevens aandacht verdient, maar zetten dit niet altijd om naar de praktijk. Zo laat 15 procent van de KMO’s na om regelmatig een backup te nemen van zijn data. Dit cijfer lag anderhalf jaar geleden nog op 20 procent van bedrijven, maar blijft toch nog vrij hoog.

Nog opvallender zijn de concrete gevolgen van een lakse IT-beveiliging. Ongeveer één derde van de ondernemers heeft het afgelopen jaar te maken gehad met één of meerdere – door virussen of ander gespuis – geïnfecteerde pc’s. Niettegenstaande de aanhoudende aandacht voor adequate informaticabeveiliging, verloor 6 procent van de KMO’s tijdens het afgelopen jaar belangrijke bedrijfsgegevens. En dat zijn er nog altijd 6 procent te veel.

3.) Papierterrorisme

Misschien het meest opvallende resultaat, nu de electorale koorts oploopt, is de mening van de ondernemer zelf ten aanzien van de overheid. Veel e-governmenttoepassingen blijken nog onbekend. Terwijl meer dan de helft van de KMO’s zelfs ontevreden is over de inspanningen rond het verminderen van de papieren rompslomp. Dat lijkt me niet zo’n goed nieuws voor (onder meer) de paarse federale regering, die hiervoor speciaal een staatssecretaris op de loonlijst heeft staan. Al zit het ‘papierterrorisme’ uiteraard op diverse niveaus: lokale, provinciale, regionale, federale en Europese regelgeving.

Er kan niet worden ontkend dat er op dit vlak inspanningen zijn verricht. Van de klachtenlijst, die de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka een jaar geleden publiceerde, bleek onlangs meer dan de helft ervan geheel of gedeeltelijk te zijn opgelost. Al voelt onze KMO-bedrijfsleider daar momenteel nog maar weinig van.

William Visterin is B2B hoofdredacteur bij Minoc Media Services. Hij staat in voor het vakblad Smart Business en de seminar reeks Business Meets IT, waar hij ook als keynote spreker fungeert. Ook een flink deel van de zakelijke content en research (over oa cloud, datacenter, mobile, security, business software, outsourcing, telecom,…) is van zijn hand. William schrijft én spreekt over IT, telecom, internet en business, en het liefst zelfs over allevier tegelijk.