Advertentie

Adobe Systems heeft vandaag een bètaversie uitgebracht van AIR, voorheen bekend als Apollo. Met deze software kunnen webontwikkelaars programma’s bouwen die buiten de browser draaien, maar toch internetdiensten leveren.

De softwareontwikkelingskit Adobe Integrated Runtime (AIR) is gericht op ontwikkelaars van zogenaamde rich internet-applicaties. Deze tools zijn webgebaseerd, maar gedragen zich als desktopprogramma. AIR luidt naar verwachting een nieuwe klasse in van zulke hybride applicaties, die het web met het bureaublad versmelten.

Andere nieuwe browserplug-ins die de komende tijd op de markt komen, zijn Microsofts Silverlight en Google Gears. Ze dienen ieder een iets ander doel. Evenals Adobes Flash vertoont Silverlight interactieve applicaties en video’s in een browser. De eerste versie van deze plug-in wordt deze zomer verwacht, meldt CNet.

Google Gears verschijnt later dit jaar. De gebruiker kan dan zonder internetverbinding werken met webapplicaties die voor Gears geschikt zijn. Google werkt voor dit project samen met Adobe. Beide kozen ze ervoor om de lokale openbrondatabase SQLite te gebruiken voor opslag van data. En ook werken de bedrijven samen aan een Application Programming Interface (API) voor opslag van data, zegt David Lynch, chief software architect bij Adobe.

AIR biedt het voordeel dat webontwikkelaars hun huidige tools en vaardigheden kunnen gebruiken om desktoptoepassingen te bouwen, volgens Lynch. Ze zullen die dan meestal laten linken naar een online dienst. Ontwikkelaars kunnen hier om verschillende redenen voor kiezen. Bijvoorbeeld omdat ze willen dat hun applicatie toegang heeft tot het lokale bestandssysteem, on screen-notificaties brengt of een desktopicoon heeft.

Salesforce.com, aanbieder van on demand-applicaties, is “opgewonden over de belofte” van AIR. Hiermee kan het bedrijf zijn gehoste bedrijfsapplicaties uit de browser halen en verder uitbreiden met permanente desktopfunctionaliteit en interactiviteit, zegt Salesforce-medeoprichter Parker Harris.

Flex 3
Programmeurs hebben vanaf vandaag tevens de bèta van Adobes ontwikkelingstool Flex 3 tot hun beschikking. Zij kunnen hem gebruiken om de hybride applicaties te bouwen en deze te laten draaien in AIR. Flex krijgt een update om goed samen te werken met AIR. Webontwikkelaars kunnen echter iedere webontwikkelingstoolkit gebruiken; bijvoorbeeld Ajax-frameworks zoals Dojo.

De code voor Flex 3 (codenaam Moxie) is nog niet gratis beschikbaar onder een openbronlicentie. Maar dat zal wel het geval zijn tegen de tijd dat het product verschijnt, ergens in de tweede helft van dit jaar. Tot die tijd kunnen buitenstaanders het bouwproces en de bug-database volgen. Door een openbron-ontwikkelingsmodel aan te nemen, hoopt Adobe meer feedback en productbijdragen van ontwikkelaars aan te trekken.

Met een bijdrage van Martin LaMonica

Advertentie