Overheid ontkent probleem met mailservers

 

De Vlaamse overheid ontkent dat er een beveiligingsprobleem is geweest met haar mailservers. Vorige week vrijdag liepen alle mails van en naar de Vlaamse overheid enkele uren vertraging op, door een enorme hoeveelheid spam die de server te verwerken kreeg.

Naar aanleiding daarvan testte onze redactie op dinsdag de server met een relay-checker. Vlaanderen.be faalde op twee van de twintig tests, wat op een potentieel gevaar kon duiden. Voor een reactie op dat testresultaat was die dag echter niemand bij de Vlaamse overheid bereikbaar voor commentaar. Ook bij EDS Telindus wilde niemand reageren.

Op woensdag voerde onze redactie dezelfde test uit op het IP-adres van de Vlaamse mailserver. Hierbij werd er geen enkele relay-mail doorgelaten. Dat wees erop dat er van dinsdag op woensdag aanpassingen aan de server zijn gedaan.

Volgens Tina Mafrans, communicatieverantwoordelijke voor de entiteit ICT-beleid, was er nooit een probleem. “Er wordt continu gecontroleerd of de veiligheidsmaatregelen conform zijn met de industriële standaarden. De mailservers aanvaarden alleen e-mailadressen die bestemd zijn voor het domein Vlaanderen.be. Ze kunnen niet gebruikt worden voor een relay-functie naar andere domeinen. Op geen enkel ogenblik was er gevaar op vlak van open relay.”

Welke aanpassingen er van dinsdag op woensdag werden uitgevoerd, wilde Telindus niet kwijt. “Er is geen probleem en er is er nooit een geweest”, zegt Joëlle Boon, communicatieverantwoordelijke bij Telindus. “Over eventuele beveiligingsproblemen wordt nooit gecommuniceerd, maar als er inderdaad van dinsdag op woensdag iets werd aangepast, dan zal het louter om een schoonheidsfoutje zijn gegaan.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business