Advertentie

Microsoft presenteerde zich vorige week als een medestander van het OpenDocument Format (ODF). Anderzijds distantieert het bedrijf zich van ODF, door te stellen dat het bestandsformaat niet voldoet voor applicaties zoals OpenOffice.org.

De softwaregigant heeft zijn steun toegekend aan opname van ODF in de lijst van het Amerikaanse nationale standaardeninstituut (ANSI). Dit maakte Microsoft vorige week bekend in een persverklaring. Het bedrijf wil klanten de mogelijkheid bieden om te kiezen tussen ODF en Microsofts eigen open bestandsformaat, Open XML (OXML).

ODF, onder andere populair bij overheden, is sterk gebonden aan het openbron-kantoorsoftwarepakket OpenOffice.org. De Open XML-formaten zijn daarentegen ontworpen om te werken met Microsoft Office-documenten. ODF kreeg vorig jaar al het stempel van de Internationale Organisatie voor Standaardisatie (ISO). OXML wacht nog op ISO-goedkeuring.

Niet in eigen tuin
Ondanks de getoonde welwillendheid is Microsoft niet van plan om ODF in zijn eigen applicaties te ondersteunen. “In een notendop komt ODF niet tegemoet aan de noden van Microsoft-applicaties”, zei Nick McGrath, directeur platformstrategie voor de Britse tak van Microsoft, tegen ZDNet UK.

Een document dat bijvoorbeeld in MS Office 2007 is gemaakt, zal volgens McGrath niet volledig worden ondersteund door OpenOffice.org. “De functionaliteit van Office en de functionaliteit van OpenOffice.org verschilt zoals krijt en kaas”, aldus McGrath. Microsoft heeft al vaker beweerd dat ODF niet ‘terug compatibel’ is met zijn producten.

Dit wordt door het ODF-kamp echter fel weersproken. “Dat is duidelijk onwaar, omdat miljoenen mensen een document maken in Word en het openen in Writer” [het OpenOffice-equivalent]. Dat zei John McCreesh, leider van het OpenOffice.org-marketingproject, tegen ZDNet UK. Volgens Marino Marcich, directeur van de ODF Alliance, is OXML zélf niet compatibel met sommige producten van Microsoft.

McCreesh: “Het is onzin om te zeggen dat het bestandsformaat niet kan worden gebruikt in beide applicaties. Microsoft ondersteunt ODF niet omdat het bedrijf dit niet kan beheersen. Er is geen technische reden waarom het niet zou kunnen.” Volgens McCreesh is het voor Microsoft gewoon erg moeilijk om ODF te ondersteunen, nu het OXML heeft gelanceerd. “Microsoft heeft zichzelf in een hoek gedreven.”

Plug-in voor China
Vandaag maakt Microsoft bekend een add-in voor Word 2003 en 2007 te ontwikkelen. Daarmee kan het Chinese XML-formaat UOF kan worden omgezet naar Open XML. Dit gebeurt in samenwerking met onder meer het Beijing Information Technology Institute. De preview van de UOF-vertaaltool komt deze zomer beschikbaar op Sourceforge. De uiteindelijke versie wordt begin volgend jaar verwacht.

Daarnaast kondigt Microsoft de bètarelease aan van de vertalingtools voor Windows XP, en de 2003- en 2007-versies van Excel en PowerPoint. De converteertool voor Word, die eerder dit jaar werd afgeleverd, is inmiddels meer dan honderdduizend keer gedownload, volgens Microsoft.

Advertentie