Zesde lichting IBM Powerchip arriveert

IBM heeft vandaag de zesde generatie Power-chips aangekondigd. De dualcore Power6 heeft een kloksnelheid van 4,7 GHz. Dat is twee keer zo snel als de huidige generatie Power-chips, maar het stroomverbruik is ongeveer gelijk gebleven.

“Dit betekent dat gebruikers de nieuwe processor kunnen gebruiken om hun prestatie met honderd procent te vergroten, of de stroomconsumptie praktisch met de helft te beperken”, illustreert IBM. Met zijn processorbandbreedte van 300 gigabyte per seconde kan de Power6 de hele iTunes-catalogus in zo’n zestig seconden downloaden, beweert IBM. Het bedrijf spreekt van “de snelste microprocessor ooit gebouwd”.

IBM introduceert gelijktijdig een nieuwe “ultrakrachtige” Unix-server met de Power6 als centrum. Het systeem is leverbaar met één tot acht processors en kan “vele” virtuele servers draaien. De machine is de eerste die in tests alle belangrijke snelheidsrecords voor zakelijke en technische prestaties heeft gebroken, volgens IBM.

Big Blue kondigde begin vorig jaar plannen aan voor een nieuwe generatie van zijn Power-chip. Ook toen werd al gesproken van snelheden tussen 4 en 5 GHz. Er zijn geruchten geweest dat het IBM niet lukte om Power6-chips te produceren boven 3,5 GHz. Eerder deze maand maakte The Register nog melding van “aanhoudende speculaties” van dien aard.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business